ΧΡΗΜΑ

Φιλοδώρημα: Η μεγάλη παγίδα - Πότε υπόκεινται σε φορολογικές κρατήσεις και εισφορές

Φιλοδώρημα: Η μεγάλη παγίδα - Πότε υπόκεινται σε φορολογικές κρατήσεις και εισφορές
INTIME NEWS

Πρόσθετη παροχή θα θεωρείται πλέον το φιλοφώρημα και θα φορολογείται ως μισθός, στις περιπτώσεις που ο πελάτης πληρώσει με κάρτα και το ποσό αυτό «χτυπηθεί» στην ταμειακή μηχαμνή.

Αυτό σημαίνει πως θα υπόκειται σε κρατήσεις, ασφαλιστικές εισφορές και ό,τι δικαιώματα επιφέρει σε επιδόματα αδείας, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου

Πρόκειται για ένα ζήτημα που ναι μεν προυπήρχε, αλλά ανακινήθηκε από την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες.

Αναφέρεται στο φιλοδώρημα που δίνεται με κάρτα, είτε χρεωστική, είτε πιστωτική και το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών και υπέρ ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γ. Κουράσης:

«Αυτό το πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά από την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.

Όταν ο πελάτης πληρώνει το φιλοδώρημα με μετρητά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα είναι μια προσωπική συναλλαγή μεταξύ αυτών των δύο ανθρώπων, δεν συμμετέχει η επιχείρηση, δεν το γνωρίζει η επιχείρηση.

Όταν όμως ο πελάτης αποφασίσει να πληρώσει τον λογαριασμό και αποφασίσει να βάλει μέσα και το φιλοδώρημα, μπαίνει ως μια εκκρεμής συναλλαγή στο POS η οποία το αποδίδει στον εργαζόμενο ως μισθό».

Πώς λειτουργεί το σύστημα

Το «πουρμπουάρ» που θα πληρωθεί με «κάρτα» αποτελεί εκκρεμή συναλλαγή και στο τέλος του μήνα η επιχείρηση το αποδίδει κανονικά στον εργαζόμενο, παρακρατώντας τις ασφαλιστικές εισφορές.

Εάν, λοιπόν, δεν τηρηθεί η διαδικασία και χτυπηθούν στο POS το συνολικό ποσό και στην ταμειακή το συνολικό ποσό πλην του φιλοδωρήματος, τότε θα υπάρχει πρόβλημα, καθώς θα υπάρχει διαφορά τζίρου.

Έτσι, στο τέλος του έτους, στο εκκαθαριστικό του εργαζομένου, θα πρέπει να περιλαμβάνονται και τα φιλοδωρήματα ως πρόσθετες αμοιβές».

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου, ερμηνεύει την νομοθεσία της χώρας, και το φιλοδώρημα είναι ακαθάριστο εισόδημα του φορολογούμενου και υπόκειται και αυτό σε κρατήσεις», συμπλήρωσε ο κ. Κουράσης.

«Πρέπει πλέον να κρατηθούν κανονικά οι ασφαλιστικές εισφορές στο φιλοδώρημα. Αν είναι πρόσθετη αποδοχή, θα πρέπει να κρατηθούν ασφαλιστικές εισφορές», προσέθεσε η φοροτεχνικός Χριστίνα Μαννέ.