ΧΡΗΜΑ

«Καίει» η τιμή του καφέ – Ανατιμήσεις προ των πυλών και στο ράφι

«Καίει» η τιμή του καφέ – Ανατιμήσεις προ των πυλών και στο ράφι
Pixabay

Μετά τις ανατιμήσεις στον καφέ στα καταστήματα εστίασης, με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι καταναλωτές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι αυξήσεις μοιάζουν αναπόφευκτες το επόμενο διάστημα και στον καφέ που αγοράζουν για κατανάλωση στο σπίτι.

Εάν το ράλι ανόδου στη διεθνή τιμή της πρώτης ύλης συνεχιστεί, οι αυξήσεις που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον καφέ, αναμένεται να περάσουν και στο τελικό προϊόν που πωλείται στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο CNN Greece, o πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου.

Από 5% έως 20%

Ο ίδιος εκτιμά πως ανάλογα με την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσει η κάθε εταιρεία το επόμενο διάστημα, οι επερχόμενες ανατιμήσεις αναμένεται να είναι της τάξεως του 5% έως και 20%. Το «καμπανάκι» για ενδεχόμενο ανατιμήσεων στον καφέ που πωλείται στο ράφι, είχε χτυπήσει ήδη από τον περασμένο Μάιο από πλευράς της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανόδου, από τότε, στην τιμή της πρώτης ύλης.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Γιάγκογλου έως και σήμερα, οι αυξήσεις αυτές δεν έχουν περάσει ακόμα στο ράφι λόγω και του υψηλού ανταγωνισμού στην κατηγορία του καφέ, με εξαίρεση την υπο-κατηγορία της κάψουλας εσπρέσο όπου ήδη καταγράφηκαν μικρές ανατιμήσεις λόγω της υψηλής ζήτησης. Ο κλάδος, όπως περιγράφει, βρίσκεται στην παρούσα φάση, σε στάση αναμονής περιμένοντας μία σταθεροποίηση των τιμών οι οποίες έως τώρα αλλάζουν διαρκώς σε διεθνές επίπεδο.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι μεγάλες χώρες-παραγωγοί όπως η Βραζιλία και το Βιετνάμ, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στις καλλιέργειες του καφέ λόγω της κλιματικής αλλαγής, που οδηγούν σε μείωση της παραγωγής. Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας για τις τιμές είναι επίσης οι γεωπολιτικές εξελίξεις που μεταξύ άλλων, οδηγούν σε διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διεθνής τιμή του καφέ καταρρίπτει συνεχή ρεκόρ αυξήσεων εδώ και περίπου 9 μήνες, με την τιμή στην ποικιλία Robusta να έχει πλέον αυξηθεί κατά 65% περίπου και αντίστοιχα στην ποικιλία Αrabica κατά 50%.

«Πικρός» καφές και στην εστίαση

Πάντως, στον καφέ που καταναλώνεται στα καταστήματα εστίασης, οι πολίτες έχουν ήδη από το καλοκαίρι, διαπιστώσει υψηλότερες τιμές στους καταλόγους. Σε αυτό, πέραν της αυξημένης τιμής της πρώτης ύλης, συνέβαλε και η επιστροφή του ΦΠΑ στο 24% στον σερβιριζόμενο καφέ, από την 1η Ιούλιου 2024. Επαγγελματίες του κλάδου, τονίζουν την αδυναμία των επιχειρήσεων να απορροφούν πλέον κάθε νέα επιβάρυνση που δέχονται - επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και το υψηλό κόστος ενέργειας που συνεχίζεται- με αποτέλεσμα, να μετακυλίουν μέρος των αυξήσεων αυτών, στον τελικό καταναλωτή.