ΧΡΗΜΑ

Τι θα φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

Τι θα φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος
UNSPLASH

Την τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν, διορθώσεις στα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών με ταυτόχρονη κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος και την απαλλαγή από το φόρο παροχών από εργοδότες σε νέους γονείς θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να «πάει» στην Βουλή τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για μια σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις και δράσεις που έχει προαναγγείλει το κυβερνητικό επιτελείο στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής και των μέτρων για το δημογραφικό.

Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση ορισμένων από αυτών από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της 88ης ΔΕΘ και στη συνέχεια εξειδικεύτηκαν από τα αρμόδια υπουργεία.

Μάλιστα, ανάμεσα τους βρίσκεται η αναστολή ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων και το 2025, η αυτοτελής φορολόγηση των αμοιβών από εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ και η μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεκινά αυτές τις μέρες την επεξεργασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, μετά το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού τον επόμενο μήνα.

Η ατζέντα των νέων ρυθμίσεων

Μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται στο «τραπέζι» των συζητήσεων για τις νέες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο είναι τα εξής:

  • Τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για όσους ιδιοκτήτες ανοίξουν κλειστά ακίνητα ή μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.
  • Έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ που είναι ασφαλισμένες από φυσικές καταστροφές στις τρεις βασικές κατηγορίες: σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα. Όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω 500.000 ευρώ διατηρούν την έκπτωση 10%
  • Παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως τα τέλη του 2025.
  • Μείωση κατά 50% του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους.
  • Κατάργηση από του 2025 του Τέλους Επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους ο φόρος υπολογίζεται με τεκμαρτό τρόπο.
  • Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για τις χρηματικές παροχές ποσού έως 5.000 ευρώ το χρόνο από εργοδότες προς εργαζόμενους – νέους γονείς, έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου και μέχρι ορισμένου ποσού.
  • Φοροαπαλλαγή στα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.
  • Απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% συμβολαίων υγείας για παιδιά. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου, ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.
  • Αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 22% των εφημεριών του ΕΣΥ.