ΧΡΗΜΑ

Πόσο αυξάνονται τα επιδόματα παιδιού και στέγης - Τι αλλάζει στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Pexels

Από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα τεθούν σε ισχύ οι αυξήσεις σε τρία βασικά επιδόματα και οι δικαιούχοι θα δουν τη διαφορά ήδη από τον ερχόμενο Δεκέμβριο στις πληρωμές που θα γίνουν πριν βγει το έτος, 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το κυβερνητικό επιτελείο, εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, οι αυξήσεις αφορούν στο επίπδομα στέγασης, στο επίδομα παιδιού, αλλά και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

  • Επίδομα στέγασης

Ειδικότερα, το επίδομα στέγασης αυξάνεται από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.

  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Επιπλέον, αυξάνεται περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων. Είχε προηγηθεί ήδη το Δεκέμβριο του 2023 αύξηση του ΕΕΕ από 200 € σε 216 € (αύξηση 8%).

  • Επίδομα παιδιού

Όσον αφορά στο επίδομα παιδιού, ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.

Παράλληλα, αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια, ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

Πόσο αυξάνονται τα επιδόματα παιδιού - Παραδείγματα

Σύμφωνα με το παράδειγμα που παρείχε το αρμόδιο υπουργείο, ένα ζευγάρι με δύο παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.

Μια οικογένεια με ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ, το 2024 λάμβανε 70 ευρώ για ένα παιδί, 140 ευρώ για δύο και 280 ευρώ για τρία. Με την αύξηση επιδομάτων για το 2025 θα λαμβάνει 75 ευρώ για 1 παιδί, 150 ευρώ για δύο και 300 ευρώ για τρία παιδιά.

Αντίστοιχα, μια οικογένεια με ετήσιο εισόδημα έως 20.500 ευρώ θα λαμβάνει:

  • 45 ευρώ αντί για 28 ευρώ για ένα παιδί
  • 90 ευρώ αντί για 56 ευρώ για δύο παιδιά
  • 180 ευρώ αντί για 168 ευρώ για τρία παιδιά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης