ΧΡΗΜΑ

Για ποιους καταργείται το «τέλος επιτηδεύματος» - Βελτιώσεις στο ελάχιστο φορολογητέο ποσό

Για ποιους καταργείται το «τέλος επιτηδεύματος» - Βελτιώσεις στο ελάχιστο φορολογητέο ποσό
UNSPLASH

Καταργείται από το 2025 το τέλος επιτηδεύματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση, ωστόσο παραμένει για τα νομικά πρόσωπα και για τα υποκαταστήματα.

Υπενθυμίζεται πως το τέλος επιτηδεύματος μειώθηκε πέρυσι κατά 50%.

Παράλληλα, έρχονται και κάποιες βελτιώσεις στο ελάχιστο φορολογητέο ποσό, στο οποίο θα εφαρμοστούν σημειακές αλλαγές για το φορολογικό έτος 2024 (δηλώσεις 2025).

Συγκεκριμένα:

  • H μείωση κατά 50% του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος που ισχύει σήμερα για οικισμούς με έως 500 κατοίκους (καταλαμβάνει σήμερα το 11,4% του πληθυσμού), θα ισχύσει και για οικισμούς που ανήκουν σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 1500 κατοίκους. Έτσι η μείωση θα καταλαμβάνει το 18% του πληθυσμού.
  • Το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου ως βάση σύγκρισης μεταφέρεται στο τέλος, ως πεδίο σύγκρισης μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (σήμερα επιπλέον του μέγιστου μισθού εργαζομένου προστίθεται ο τζίρος και ποσοστό του μισθολογικού κόστους

Σημειώνεται ότι αναπροσαρμόζεται προς τα άνω ο μέσος τζίρος του ΚΑΔ (και άρα μειώνεται το ποσό επιβολής επί του τζίρου), με βάση τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.