Δημόσιο: Μέχρι και το 15% του μισθού μπορεί να φτάσει το bonus παραγωγικότητας
Bonus παραγωγικότητας που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 15% του μισθού του εργαζομένου περιλαμβάνει το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων. Η ενίσχυση αυτή, μαζί με την στοχοθεσία και την αναβάθμιση του ρόλου των προϊσταμένων σε «managers» φαίνεται πως είναι οι βασικοί πυλώνες του νέου νομοσχεδίου που έθεσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών.
Το μέτρο στην πιλοτική του εφαρμογή είχε προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ και αφορούσε, μεταξύ άλλων, τους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Ταμείου Ανάκαμψης και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, καθώς και εργαζόμενους που σχεδιάζουν τους ετήσιους στόχους των υπουργείων.
Από 1η Ιανουαρίου 2025 στο μέτρο εντάσσονται εν δυνάμει όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα ΝΠΔΔ, εφόσον έχουν προβεί σε ολοκληρωμένη εφαρμογή της διαδικασίας στοχοθεσίας και αξιολόγησης, με αποτέλεσμα ο σχετικός ετήσιος προϋπολογισμός να αυξάνεται στα 40 εκατ. ευρώ.
Τα βασικά σημεία της διάταξης
Οι προς ανταμοιβή στόχοι των φορέων θα καθορίζονται στις αρχές κάθε έτους από την Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής, με βάση τις εκάστοτε κυβερνητικές προτεραιότητες. Η Επιτροπή αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη και τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς, με βάση τις προτεραιότητες ανά υπουργείο.
Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων θα γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και θα την αναλάβουν οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων που εμπλέκονται στην επίτευξη του επιλεγέντος προς ανταμοιβή στόχου.
Εάν επιτευχθούν οι στόχοι, το 40% του τελικού ποσού ανταμοιβής που αναλογεί σε κάθε υπηρεσία, κατανέμεται ισομερώς μεταξύ των δικαιούχων κάθε φορέα, ενώ το υπόλοιπο 60% κατανέμεται σε συνάρτηση με την προσφορά κάθε δικαιούχου στη λειτουργία και το έργο της υπηρεσίας, σε σχέση με την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων που έχουν τεθεί.
Το ποσό της ανταμοιβής καταβάλλεται εφάπαξ το επόμενο έτος. Το ανώτατο ύψος της ανταμοιβής θα φτάνει το 15% του ετήσιου βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου και υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.
Ποιοι θα πάρουν το bonus παραγωγικότητας
Το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής εφαρμόζεται στους μόνιμους πολιτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.), καθώς και στο ένστολο προσωπικό του δημόσιου τομέα, το οποίο, λόγω αρμοδιότητας, υλοποιεί συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚΥΠ).
Αυτό σημαίνει πως αφορά όλους τους υπάλληλους φορέων που υπάγονται στην στοχοθεσία – αξιολόγηση, όπως π.χ. Υπουργεία, δήμοι και περιφέρειες, νοσοκομεία, μεταξύ άλλων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων διενεργείται από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης, της οποίας οι οργανικές μονάδες εμπλέκονται στην πλήρη επίτευξη του επιλεγέντος προς ανταμοιβή στόχου, σε συνεργασία με τους προϊσταμένους αυτών.
Παράλληλα, προκειμένου το μπόνους παραγωγικότητας να μην αποκτήσει «επιδοματικό» χαρακτήρα καθορίζεται ελάχιστο ποσό ανταμοιβής ανά υπάλληλο και ανώτατος αριθμός δικαιούχων υπαλλήλων ανά φορέα.
Επιπλέον σημειώνεται πως:
- Το 40% του ποσού ανταμοιβής κατανέμεται ισομερώς στους δικαιούχους υπαλλήλους και το 60% κατανέμεται μη οριζόντια και σε συνάρτηση με την προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του στόχου.
- Οι δικαιούχοι υπάλληλοι μπορούν να λάβουν χρηματική ανταμοιβή έως το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους.
- Ο προϋπολογισμός για τις χρηματικές ανταμοιβές, σύμφωνα με το νέο σύστημα, ανέρχεται συνολικά σε 40 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.
Ποιοι θα λάβουν μη χρηματικές ανταμοιβές
- Οι μη χρηματικές ανταμοιβές χορηγούνται εφάπαξ, ετησίως, σε υπαλλήλους που έχουν συμβάλει στην πλήρη επίτευξη στόχων και δεν έχουν λάβει χρηματική ανταμοιβή.
- Χορηγούνται κατόπιν εμπεριστατωμένων εισηγήσεων των άμεσων προϊσταμένων των υπαλλήλων.
- Μπορούν να έχουν για παράδειγμα τη μορφή συμμετοχής σε ειδικά προγράμματα πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από φορείς δημόσιας διοίκησης στο εξωτερικό.