ΧΡΗΜΑ

Ποιες φοροελαφρύνσεις φέρνει η ΔΕΘ για ελ. επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους

Pixabay

Συγκρατημένες φοροελαφρύνσεις και αρκετές μεταρρυθμίσεις θα περιέχει το φετινό πακέτο της ΔΕΘ, το οποίο φαίνεται πως θα είναι πιο «ορθολογικό», καθώς δεν θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, 2/9, στο Mega, υπάρχει περιθώριο περί των 150 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να δοθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τον επόμενο χρόνο στους συμπολίτες μας.

«Γι΄αυτό είμαστε σε διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να μπορέσουμε να αυξήσουμε αυτό το ποσό και λελογισμένα να δοθεί σε αυτούς που το έχουν ανάγκη» τονίζει ο κ. Τσάπαλος.

Ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη, πχ η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελ. επαγγελματίες, η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, η μείωση κατά μισή μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών περαιτέρω, η αύξηση συντάξεων, η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή και η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

«Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα χρήματα που θα βρούμε, θα πάνε προς στεγαστικό, δημογραφικό κλιματική αλλαγή και περαιτέρω ενίσχυση των ευάλωτων» προσθέτει.

Προφανώς υπάρχει φοροδιαφυγή στους ελ. επαγγελματίες

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, 2/9, στο Mega:

«Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που οι ίδιοι οι ελ. επαγγελματίες έχουν δηλώσει φέτος, ο μέσος ελ. επαγγελματίας δηλώνει εισόδημα τον μήνα 268 ευρώ.

Δηλαδή λέει στο κράτος και στους συμπολίτες του ότι μπορεί να τα βγάζει πέρα με ένα ποσό λίγο παραπάνω από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν «στέκει», δεν υπάρχει λογική σε αυτό το πράγμα. Προφανώς υπάρχει φοροδιαφυγή.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι επαγγελματίες που το κάνουν αυτό. Η μέση επιβάρυνση για αυτούς που πλήρωσαν το τεκμήριο είναι 813 ευρώ τον χρόνο. Δεν μιλάμε για 3πλάσιο φόρο, αλλά μία ήπια αύξηση της φορολογίας», υπογράμμισε ο κ. Τσάπαλος.

«Δεν μπορεί μία κυβέρνηση να συνεχίζει να βλέπει ένα φαινόμενο του να πληρώνει ο μισθωτός και συνταξιούχος, διπλάσιο και 3πλάσιο φόρο από έναν ελ. Επαγγελματία και να μένει με τα χέρια σταυρωμένα.

Αυτό δε μπορούμε να το κάνουμε για όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Η νομοθέτηση για την φορολόγηση των ελ. Επαγγελματιών είναι κατά την γνώμη μου μία δίκαιη παρέμβαση, καθότι διευρύνει την φορολογική βάση, καθώς ζητά από αυτούς που για πολλά χρόνια δεν πλήρωναν φόρους, να στηρίξουν το φορολογικό σύστημα.

Για να αυξηθούν οι δαπάνες σε υγεία, παιδεία κτλ., δεν γίνεται να πληρώνει ο συνταξιούχος και πολίτης μία ζωή φόρους και ο ελ. επαγγελματίας να μην πληρώνει, έστω αυτό που του αναλογεί σε φόρους», συμπλήρωσε.

Τι θα περιλαμβάνει το «καλάθι» της ΔΕΘ

Ελ. Επαγγελματίες

  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%
  • Βελτιώσεις στο σκέλος της φορολόγησης

Συντάξεις

  • Νέα αύξηση στις κύριες συντάξεις από 1/1/2025 (+2,5% με 3%)
  • Επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά τα Χριστούγεννα (100-200€)
  • Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Μισθοί

  • Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα το 2025

Στέγη

  • «Σπίτι μου ΙΙ»: περισσότεροι δικαιούχοι
  • «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» αυξάνεται η επιδότηση στο 60%
  • Φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις
  • Χορήγηση κινήτρων για να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα, αυξάνοντας την προσφορά

Οικογένειες με παιδιά

  • Εξίσωση τρίτεκνων – πολύτεκνων (ίδια προνόμια)
  • Αύξηση του επιδόματος παιδιού

Άνεργοι

  • «Λίφτινγκ» στο επίδομα ανεργίας

Όπως τονίζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού η ομιλία του δεν θα αποτελέσει αφορμή για να ακουστούν ακοστολόγητες παροχές, οι περισσότερες των οποίων έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα, αλλά αντιθέτως να γίνει ένας απολογισμός για τα όσα υποσχέθηκε και όσα πέτυχε η Κυβέρνηση την προηγούμενη χρονιά.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας με, παράλληλα, την ενίσχυση του εισοδήματος για την αντιμετώπισή της.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι υπάρχουν αποπληθωριστικές τάσεις, ωστόσο θα εξακολουθούν να παραμένουν οι τιμές και έτσι θα ενισχυθούν τα νοικοκυριά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης