ΧΡΗΜΑ

Θέμα χρόνου ο... πικρός καφές - Τι λένε οι ειδικοί του κλάδου για τις ανατιμήσεις «φωτιά»

Θέμα χρόνου ο... πικρός καφές - Τι λένε οι ειδικοί του κλάδου για τις ανατιμήσεις «φωτιά»
PEXELS

Θέμα χρόνου είναι οι ανατιμήσεις στον καφέ, όπως προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσο Γιαγκόγλου, λόγω της αύξησης που παρατηρείται, όπως λέει ο ίδιος, «κάθε εβδομάδα που περνά» στις τιμές του προϊόντος. 

Σύμφωνα με τον ίδιο η ποικιλία Arabica διαπραγματεύεται με ένα πριμ της τάξεως των 40 -45% από τις αρχές του έτους και ένα πριμ της τάξης 65% στην ποικιλία Robusta. Ο κλάδος ακόμη δεν έχει μεταφέρει τις ανατιμήσεις στο ράφι, ωστόσο τα αποθέματα τελειώνουν, όπως προειδοποιεί.

«Εάν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο των ανοδικών τάσεων στα χρηματιστήρια προφανώς και θα ακριβύνει ο καφές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το φαινόμενο αυτό θα φέρει μεγάλες αυξήσεις και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου ο εσπρέσο που πωλείται σε κάψουλες θα φτάσει από τα πέντε ευρώ που κοστίζει τώρα στα έξι και ο αλεσμένος εσπρέσο από τα έξι στα 7,2 ευρώ. Ο άλλοτε αγαπημένος και πιο προσιτός οικονομικά, ελληνικός καφές από τα 3,9 εκτιμάται ότι θα σκαρφαλώσει στα 4,7 ευρώ.

Νέες αυξήσεις προαναγγέλλουν και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, από την πλευρά τους μετά την επαναφορά του ΦΠΑ στον καφέ που σερβίρεται στο 24%, εάν ανατιμηθεί η πρώτη ύλη.