ΧΡΗΜΑ

Στα 2,5 ευρώ τα διόδια στην Αττική οδό για πέντε χρόνια - Σε ισχύ από 6/10

Στα 2,5 ευρώ τα διόδια στην Αττική οδό για πέντε χρόνια - Σε ισχύ από 6/10

Έξοδος των εκδρομέων από τα διόδια της Ελευσίνα (φωτογραφία αρχείου)

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Από τις 6 Οκτωβρίου 2024 και για τουλάχιστον πέντε χρόνια θα μείνει στα 2,5 ευρώ το αντίτιμο των διοδίων στην Αττική Οδό ανά διέλευση, από 2,8 ευρώ που είναι τώρα.

Πρόκειται για μια μείωση της τάξεως των 0,30 λεπτά του ευρώ, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά την εφαρμογή της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Κυρίακος Μητσοτάκης μετά το τετράωρο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης 28/8.

Σύμφωνα με ρεπορτά του CNN Greece αυτή την ώρα γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να προχωρήσει η σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού.

Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2022 για τη νέα σύμβαση με διάρκεια 25 ετών. Τον Ιούλιο του 2023, το Ταμείο έλαβε προσφορές από έξι επενδυτικά σχήματα και τον Οκτώβριο του 2023 ανακηρύχθηκε ο ανάδοχος του έργου έναντι τιμήματος 3.270.000.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό θα δοθεί εφάπαξ ενώ το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράττει σε ετήσια βάση το 7,5% των ακαθάριστων εσόδων της Αττικής Οδού για όλη τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης.

Πηγή του CNN Greece στο Υπουργείο Μεταφορών εξηγούσε πως όλα αυτά τα έργα που έγιναν τον τελευταίο καιρό στην Αττική Οδό (βλ. ασφαλτοστρώσεις) προβλέπονταν από την σύμβαση να γίνουν κατά την παράδοση του έργου στο ελληνικό κράτος και πως ήδη άλλαξαν όλα τα μηχανήματα τα οποία έχουν κλείσει ήδη 8 έτη λειτουργίας, όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να ελεγχθούν πως έχουν γίνει σωστά.