ΧΡΗΜΑ

Ρεύμα: Ανησυχία για τις τιμές χονδρικής - Τα σενάρια για τις επιδοτήσεις

Τιμολόγιο ρεύματος

Pixabay

Οι νέες αυξημένες τιμές που καταγράφονται αυτή την εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας προκαλούν ανησυχία στην αγορά και επαναφέρουν τα σενάρια για ακριβό ρεύμα και επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η τιμή του ρεύματος στην αγορά χονδρικής καταγράφει αύξηση σχεδόν 85% από την Δευτέρα 26/8 μέχρι σήμερα, αλλάζοντας την τάση αποκλιμάκωσης που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα και ανεβάζοντας την μέση τιμή στο ρεύμα για τον Αύγουστο.

Τα σενάρια για τις επιδοτήσεις

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο απολογισμός στις τιμές της ενέργειας στην χονδρική αγορά την προηγούμενη εβδομάδα έδειχνε πως ενδεχομένως και να μην χρειαστούν, καθώς ο μέσος όρος του Αυγούστου ανερχόταν στα 123 ευρώ στις 25/8, πολύ χαμηλότερα από τα 135,54 ευρώ/μεγαβατώρα που ήταν η μέση τιμή του Ιουλίου.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα η μέση τιμή ξεπέρασε τα 128 ευρώ/MWh και η αγορά ανησυχεί για συνέχεια της ανοδικής πορείας μέχρι το τέλος του μήνα, επαναφέροντας στο τραπέζι το σενάριο των επιδοτήσεων. Δεν αποκλείεται όμως οι ενισχύσεις να είναι χαμηλότερης κλίμακας.

Υπενθυμίζεται πως οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια τον Αύγουστο αφορούν στα οικιακά κυμαινόμενα τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Ειδικότερα, διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση 16€/MWh ή 1,6 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανήλθε σε 50 €/MWh ή 5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης.

Στόχος η τιμή των 15 λεπτών/KWh

Η τιμολογιακή πολιτική των παρόχων είναι αυτή που θα κρίνει εν τέλει το αν θα δοθεί επιδότηση ή όχι.

Ο στόχος τους υπουργείου είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση της πλειοψηφίας των καταναλωτών πάνω από τα 15 λεπτά/KWh.

Εφόσον οι πάροχοι συγκρατήσουν τις αυξήσεις με χαμηλές τιμές ή εκπτώσεις, η επιδότηση ενδεχομένως να κριθεί «μη απαραίτητη».

Μάλιστα, ήδη χθες 28/8 η Protergia ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει για τρίτο συνεχόμενο μήνα αμετάβλητες τις τιμές της τόσο στα πράσινα όσο και στα κίτρινα τιμολόγια και για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως συνολικά τρεις εταιρείες διατήρησαν αμετάβλητες τις τιμές τους τον Αύγουστο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης