ΧΡΗΜΑ

Αλαλούμ με τις συντάξεις χηρείας - Το σενάριο το αναδρομικών επιστροφών

Αλαλούμ με τις συντάξεις χηρείας - Το σενάριο το αναδρομικών επιστροφών
AP Photo/Petr David Josek

Σε αλλαγές θα προχωρήσει το υπουργείο αναφορικά με την αναθεώρηση της διάταξης για τις συντάξεις χηρείας που θα προωθηθεί το φθινόπωρο στο πλαίσιο του μίνι – ασφαλιστικού, εφαρμόζοντας την μείωση κατά 50% για τον ιδιωτικό τομέα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο που ισχύει τώρα, η σύνταξη χηρείας μετά την τριετία καταβολής της περιορίζεται στο 50% για τον δικαιούχο που εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη.

Αρχικά ο δικαιούχος λαμβάνει 70% της σύνταξης του θανόντος και στην τριετία προβλέπεται να λαμβάνει το 35%

Ωστόσο, η διάταξη αυτή εφαρμόζεται εδώ και καιρό μόνο στο Δημόσιο και στον ΟΓΑ, αλλά όχι στον Ιδιωτικό Τομέα. Το μίνι ασφαλιστικό του φθινοπώρου θα το αλλάξει αυτό και θα φέρει την καθολική εφαρμογή της διάταξης.

Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

Αξίζει να σημειωθεί πως η ρύθμιση ισχύει από τον Οκτώβριο του 2020, επομένως εάν αρχίσει να εφαρμόζεται στους συνταξιούχους λόγω θανάτου του ιδιωτικού τομέα οφείλονται αναδρομικά από τότε.

Πρόκειται όμως για μια σημαντική επιβάρυνση, καθώς θα είναι επιπρόσθετη της μείωσης 50% της αρχικής διάταξης. Αυτό είναι μια δύσκολη εξίσωση που προβληματίζει, με το υπουργείο να κρατά κλειστά τα «χαρτιά» του.

Συντάξεις χηρείας με περικοπή 50%

  • Αφορά θανάτους μετά τις 13-5-2016

  • Αφορά όσους εργάζονται ή παίρνουν δική τους σύνταξη

  • Αφορά συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα