ΧΡΗΜΑ

Εφορία: Οι πέντε υποχρεώσεις των φορολογούμενων έως τις 30 Αυγούστου

Εφορία: Οι πέντε υποχρεώσεις των φορολογούμενων έως τις 30 Αυγούστου
freepik

Μια σειρά από πληρωμές και δηλώσεις θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι με υποχρεώσεις έναντι της ΑΑΔΕ μέχρι τις 30 Αυγούστου. 

Ο φόρος εισοδήματος και η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ είναι οι δύο υποχρεώσουν που αφορούν χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι δεν έχουν τακτοποιήσει ήδη τις φορολογικές του οφειλές με πάγια ρύθμιση 12-24 δόσεων.

Παράλληλα, σε αυτά προστίθενται οι δόσεις των ληξιπροθέσμων χρεών για όσους έχουν εκκρεμότητες με την Εφορία, αλλά και οι δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου μερισμάτων.

Οι πέντε υποχρεώσεις με προθεσμία τις 30/8

  1. Καταβολή 5ης δόσης ΕΝΦΙΑ 2024
  2. Καταβολή της 2ης δόσης φόρου εισοδήματος φορολογικών και νομικών προσώπων
  3. Δήλωση φόρου μερισμάτων και ποσοστών (bonus) Ιουλίου
  4. Τέλος παρεπιδημούντων για τον Ιούλιο
  5. Δήλωση ΦΠΑ Ιουλίου

Σύμφωνα με τον προγραμαμτισμό της ΑΑΔε, λίγες ημέρες μετά, στις 2 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να υποβληθεί η δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων από μισθωτή εργασία, αλλά και η υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.

Την ίδια ημέρα, θα πρέπει να συμβεί και η δήλωση και απόδοση φόρου άρθρων 64 & 69 ΚΦΕ, όπως και το τέλος ανθεκτικότητας για ειδικά στοιχεία (07/2024).

Αντίστροφη μέτρηση για τη σύνδεση επιχειρήσεων στο IRIS

Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου έχουν περιθώριο περίπου 250.000 επιχειρήσεις για να συνδεθούν με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, καθώς όσοι το παραλείπουν κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Σε όποιον δεν προχωρήσει στη σύνδεση με το IRIS επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ, ενώ για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.