Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»: Στα 20.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημα - Στην ΔΕΘ οι ανακοινώσεις
Στα νέα δεδομένα που θα ισχύουν για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης το πρωί της Δευτέρας 26/8, εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.
Ωστόσο, όπως επισήμανε, είναι ένα πρόγραμμα που βρίσκεται ακόμα σε διαπραγμάτευση και δεν έχουν οριστικοποιηθεί όλοι οι παράμετροι.
Ορισμένες από τις αλλαγές που θα δούμε σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του στεγαστικού προγράμματος περιλαμβάνουν την διεύρυνση του ορίου ηλικίας έως τα 50 έτη και του ετήσιου εισοδήματος στα 20.000 ευρώ, από 16.000 προηγουμένως.
Πρόκειται για το πρόγραμμα που επιτρέπει την αγορά ακινήτων με χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού κατά 50%, με πρόβλεψη για μηδενικό επιτόκιο και πλήρη κρατική κάλυψη των δανείων για πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνους.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, δεν ισχύει το σενάριο για ένταξη και νεότερων κατοικιών κάτω των 15 ετών. Όπως είπε, δεν θα υπάρχει αλλαγή στο όριο ηλικίας του ακινήτου.
Τα νέα κριτήρια
- Εισοδηματικά κριτήρια
Εξετάζεται διεύρυνση στις 20.000 ευρώ, με αύξηση ανάλογα με τα τέκνα.
Σήμερα το εισοδηματικό κριτήριο είναι 16.000 ευρώ για τους άγαμους και 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Οι μονογονεϊκές οικογένειες είχαν ανώτατο όριο 27.000 ευρώ.
- Επιτόκιο δανεισμού
Περίπου 50% χαμηλότερα επιτόκια από αυτά της αγοράς. Υπάρχει πρόβλεψη μηδενικό επιτόκιο και πλήρη κρατική κάλυψη των δανείων για πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνους.
- Όροι δανείου
Το δάνειο θα καλύπτει και στον δεύτερο κύκλο, το 90% της αξίας του ακινήτου. Θα έχει διάρκεια έως 30 έτη. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προϋπόθεση την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων.
- Ηλικιακά κριτήρια
Ανεβαίνει το ηλικιακό όριο και πλέον οι δικαιούχοι θα μπορούν να είναι έως 49-50 ετών. Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο κύκλο καλύπτονταν οι νέοι από 25 έως 39 ετών.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κυβερνητικού επιτελείου, οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο φθινόπωρο, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτεμβρίου (7/9).
Το πρόγραμμα αναμένεται να χρηματοδοτηθεί συνολικά με 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το άλλο 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί από τις ελληνικές τράπεζες.