ΧΡΗΜΑ

Ελαιόλαδο: Πού οδηγεί τις τιμές η φετινή παραγωγή - Τι να περιμένουν οι καταναλωτές

Ελαιόλαδο: Πού οδηγεί τις τιμές η φετινή παραγωγή - Τι να περιμένουν οι καταναλωτές
ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ/INTIME NEWS

Περαιτέρω πτώση των τιμών στο ελαιόλαδο προμηνύει η φετινή ελαιοκομική περίοδος.

Μετά τις ιστορικά υψηλές τιμές που έφθασαν έως και 9,5 ευρώ το κιλό το προηγούμενο διάστημα, παρατηρείται εδώ και περίπου τρεις μήνες υποχώρηση στα 7 ευρώ το κιλό, καθώς μειώθηκε παγκοσμίως η κατανάλωση κατά περίπου 40%, όπως τόνισε ο Μανώλης Γιαννούλης Πρόεδρος Εθνικής Διαπραγματευτικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου.

Οι εκτιμήσεις για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο το Νοέμβριο είναι καλές δεν είναι μια υπερπαραγωγή, αλλά είναι μια καλή παραγωγή. Το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης παγκοσμίως δεν θα είναι ελλειμματικό, διότι πέρσι η παγκόσμια ελαιοκομία έψαχνε με τι προϊόν θα γεμίζει τα μπουκάλια. Φέτος ψάχνουμε σε ποιους θα πουλήσουμε τα μπουκάλια», τόνισε ο κ. Γιαννούλης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν απέκλεισε περαιτέρω μείωση των τιμών. Τόνισε πως χρειάζεται μια «ισορροπία» ώστε και ο καταναλωτής να μπορεί να καταναλώνει ελαιόλαδο «που είναι το μακράν διατροφικά καλύτερο ρευστό λιπαρό», αλλά και ο παραγωγός να μπορεί να αποκομίσει ένα οικονομικό όφελος που να του επιτρέψει να συνεχίσει να καλλιεργεί.