ΧΡΗΜΑ

Εξοικονομώ: Αυτά είναι τα 3+1 προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης που έρχονται το φθινόπωρο

Εξοικονομώ: Αυτά είναι τα 3+1 προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης που έρχονται το φθινόπωρο
UNSPLASH

Την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων σε όλη την χώρα θα βοηθήσουν τα τρία νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» που θα ανοίξουν το φθινόπωρο του 2024.

Πρόκειται για τον νέο κύκλο προγραμμάτων που θα διευκολύνουν ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων να κάνουν τα σπίτια τους πιο λειτουργικά και ενεργειακά «πράσινα». Κάτι που θα βοηθήσει και στην ενεργειακή εξοικονόμηση.

  • Εξοικονομώ 2024

Το «Εξοικονομώ 2024» ακολουθεί τα βήματα του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» και αφορά περίπου 45.000 νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους με βάση το σύστημα βαθμοημερών.

Όπως εξηγεί ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης «οι βαθμοημέρες είναι ο αριθμός των ημερών μέσα σε έναν χρόνο σε μια περιοχή που η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από μια μέση θερμοκρασία άνεσης.

Για παράδειγμα, για ένα ακίνητο που βρίσκεται στην Δράμα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη θέρμανσης άρα θα δοθεί μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης στις συσκευές που θα παράγουν θερμότητα, από ό,τι στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη».

Ο προϋπολογισμός αυτού του προγράμματος θα είναι στα 700 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, συν 170 εκατ. από Ταμείο Ανάκαμψης.

  • «Εξοικονομώ» για αντλίες θερμότητας

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στην εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και στόχος είναι να αυξηθεί η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας στα νοικοκυριά από 7% στο 17%.

Το ποσοστό επιδότησης θα κυμαίνεται από 50% έως 60%, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

  • «Εξοικονομώ» για ευάλωτα νοικοκυριά

Το τρίτο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, απευθύνεται σε φτωχά νοικοκυριά, με στόχο ένταξης σε αυτό 5.000 νοικοκυριών.

«Θεωρώ ότι πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια για τα προγράμματα ‘Εξοικονομώ’. Ο κόσμος πρέπει να κάνει αιτήσεις διότι είναι πολύ σημαντικό το να θωρακίσεις ενεργειακά το ακίνητό σου. Ωφελείσαι στο τέλος», καταλήγει ο κ. Χριστοδουλίδης.

Υπενθυμίζεται πως νέα δεδομένα αναμένονται και για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», το οποίο θα περιλαμβάνει επιπλέον κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών, όπως πλυντήρια και ηλεκτρικές κουζίνες. Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ εδώ.