«Πάρτι» φοροδιαφυγής - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων
Περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά ήταν οι εμπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος το καλοκαίρι, με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών να αναδεικνύουν τους μισθωτούς στους «πλουσιότερους» φορολογούμενους, με μέσο δηλωθέν εισόδημα τα 16.470 ευρώ.
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι βρέθηκαν να «δέχονται» το τεκμαρτό εισόδημα, παρά τη δυνατότητα που έχουν να το αμφισβητήσουν.
Μάλιστα, δήλωσαν μέσο εισόδημα 13.901 ευρώ, κυρίως λόγω της αλλαγής του τρόπου φορολόγησής τους (τεκμαρτός προσδιορισμός) και όχι επειδή δήλωσαν υψηλότερα εισοδήματα.
Από τα στοιχεία των φορολογικών φαίνεται ότι ένας στους δυο ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσε μηνιαίο εισόδημα μόλις 268 ευρώ, με τους οικονομικούς αναλυτές να σημειώνουν πως «δεν υπάρχει διάθεση» να δηλωθεί το πραγματικό εισόδημα, «δικαιώνοντας» εν μέρει την απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να καταφύγει στο μέτρο των τεκμαρτών εισοδημάτων, που πολλοί χαρακτηρίζουν άδικο.
Ελάχιστοι αμφισβήτησαν το τεκμήριο
Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από αρκετούς για το νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ελάχιστοι προχώρησαν στην αμφισβήτησή του.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι πρόθεση αμφισβήτησης του τεκμηρίου δήλωσαν 4.357 φυσικά πρόσωπα από τα 401.072 (ποσοστό 1,08%), σε σύνολο 712.649 επιτηδευματιών (ποσοστό 0,61%).
Ωστόσο, από αυτούς, ελάχιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες προχώρησαν τελικά σε αίτηση αμφισβήτησης του τεκμηρίου.
Μέσω της ειδικής εφαρμογής για το άρθρο 28Α, έχουν γίνει 366 υποβολές για την παρ. 3 (αμφισβήτηση για αντικειμενικούς λόγους) και 263 υποβολές για την παρ. 4 (αμφισβήτηση με αίτημα διενέργειας ελέγχου), γεγονός που «δείχνει» πως οι επαγγελματίες προτιμούν να μην ελεγχθούν για να διαπιστωθεί η νομιμότητα τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντικό εμπόδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες φαίνεται να είναι ο έλεγχος ο οποίος πραγματοποιείται σε βάθος πενταετίας, αντί για το έτος της εκάστοτε δήλωσης.
Ξεκινάνε οι διασταυρώσεις
Ο απολογισμός των φορολογικών δηλώσεων δείχνει πως:
- Το 45,7% έλαβε μηδενικό εκκαθαριστικό.
- Το 35,1% είχε χρεωστικό εκκαθαριστικό, με μέσο όρο ποσού πληρωμής λίγο πάνω από τα 1.900 ευρώ
- Το 19,2% είχε πιστωτικό εκκαθαριστικό, με μέσο όρο επιστροφής τα 365 ευρώ.
Πλέον, ξεκινάει η διαδικασία των ελέγχων από την ΑΑΔΕ, η οποία μέσα από ένα ειδικό λογισμικό θα διασταυρώνει τι δήλωσαν οι φορολογούμενοι, με τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα Ε9, το κτηματολόγιο, πιθανές καταγγελίες και το πόθεν έσχες.
Την ίδια ώρα όμως, οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής φέρνουν στο φως πληθώρα περιπτώσεων φοροδιαφυγής.
Μάλιστα, το πρώτο εξάμηνο του 2024, πάνω από 52 επιχειρήσεις στον κλάδο των πωλήσεων μέσω διαδικτύου, βρέθηκαν να μην εκδίδουν τα σχετικά τιμολόγια ή αποδείξεις.
Οι 52 αυτές επιχειρήσεις είχαν αποκρύψει φορολογητέα ύλη άνω των 18,5 εκατ. ευρώ.