ΧΡΗΜΑ

Golden Visa: «Πυρετός» αγοραπωλησιών ακινήτων πριν αλλάξουν οι κανόνες

eurokinissi

Με πυρετώδεις ρυθμούς κινούνται ξένοι επενδυτές, νομικοί εκπρόσωποι και ιδιοκτήτες ακινήτων για να «κατοχυρώσουν» την αγοραπωλησία των πολυπόθητων ακινήτων μέσα στις επόμενες δέκα μέρες, πριν αλλάξουν οι κανόνες για το καθεστώς του προγράμματος Golden Visa

Πρόκειται για την εφαρμογή των νέων μέτρων που έχουν ανακοινωθεί ήδη από τον Μάρτιο και προβλέπουν αυξήσεις στο κατώτατο όριο τιμών των ακινήτων που θα πωλούνται σε επενδυτές, ανάλογα με την περιοχή ενδιαφέροντος.

Σε ένα δεκαήμερο, οι τιμές θα εκτοξευθούν σε πολλές περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και ορισμένων τουριστικών νησιών, καθώς το όριο ανεβαίνει στις 800.000 ευρώ.

Τα νέα όρια στις τιμές ακινήτων

Συγκεκριμένα τα όρια διαμορφώνονται ως εξής:

  • 800.000 ευρώ για Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και για νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους.
  • 400.000 ευρώ για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
  • 250.000 ευρώ για διατηρητέα κτήρια προς αποκατάσταση & για ακίνητα που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση (πχ καταστήματα/βιομηχανίες), τα οποία θα μετατραπούν σε κατοικίες.

Σημειώνεται πως το χαμηλό όριο των 250.000 παραμένει μόνο για τα διατηρητέα κτήρια, ανεξάρτητα από την περιοχή, με τη δέσμευση πώς θα γίνει αποκατάσταση. Αν αυτό δεν έχει γίνει στα 5 έτη, τότε ανακαλείται η άδεια διαμονής του επενδυτή.

Στις περιπτώσεις μετατροπής του ακινήτου σε κατοικία, απαγορεύεται η χρήση ως έδρα επιχείρησης. Σε διαφορετική περίπτωση η άδεια διαμονής ανακαλείται.

Παράλληλα, οι αλλαγές της νέας ρύθμισης προβλέπουν ότι το ακίνητο να έχει εμβαδό τουλάχιστον 120 τ.μ. και δεν θα διατεθεί για airbnb.

Επιπλέον επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, όμως, η ελάχιστη αξία διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.

«Παράθυρο» για την κατοχύρωση του ακινήτου

Όσοι εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλουν προκαταβολή το 10% μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, θα μπορούν να ολοκληρώσουν την αγορά μέχρι το τέλος του έτους με τους όρους που ίσχυαν πριν.

Στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο με τους όρους που ίσχυαν μέχρι τώρα έως τις τις 30 Απριλίου 2025

Εφόσον η ακίνητη περιουσία παραμένει στον επενδυτή, η Golden Visa μπορεί να ανανεωθεί και μετά την πενταετία.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν τηρήσει την νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 50.000 ευρώ και ανάκληση της άδειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης