ΧΡΗΜΑ

Τι «βλέπουν» οι καταναλωτές για το επόμενο 12μηνο - Οι ανατιμήσεις, οι δαπάνες και η αποταμίευση

INTIME

Άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό προβλέπει, πάνω από ένα στα δύο νοικοκυριά για τους προσεχείς 12 μήνες, το 53% των καταναλωτών εκτιμά ότι θα πραγματοποιήσει λιγότερες δαπάνες για «σημαντικές» αγορές ενώ περισσότεροι από 8 στους 10, δεν θεωρούν πιθανό να αποταμιεύσουν χρήματα.

Το ζήτημα της ακρίβειας συνεχίζει να ανησυχεί τους πολίτες, με τους Έλληνες καταναλωτές για ακόμη έναν μήνα να εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούλιο.

Στις προβλέψεις τους για επόμενους μήνες οι Έλληνες σε σημαντικό ποσοστό ανησυχούν για άνοδο των τιμών, με το 37% να περιμένει αύξηση με τον ίδιο ρυθμό, το 19% με ταχύτερο ρυθμό και το 12% με βραδύτερο. Μόλις το 3% «βλέπει» μείωση και το 16% αναμένει αμετάβλητες τις τιμές.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεσή τους για σημαντικές αγορές (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) το 53% (από 46% τον Ιούνιο) προέβλεψε ότι θα πραγματοποιήσει λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 3% αναμένει το αντίθετο. «Σχεδόν αμετάβλητες απάντησε το 41%. Παράλληλα, μόλις το 2,3% των νοικοκυριών, από 4,5% το προηγούμενο τρίμηνο, δηλώνει ότι ίσως προχωρήσει σε αγορά ή κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο ενώ το 7,8% (από 10,6%) ότι είναι αρκετά ή πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει σημαντικές δαπάνες για βελτίωση και ανανέωση της κατοικίας του.

Την ίδια στιγμή που το 61% των καταναλωτών δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα», το 13% αναφέρει ότι αντλεί από τις αποταμιεύσεις του. Στο πλαίσιο αυτό για το επόμενο 12μηνο πάνω από 8 στα 10 νοικοκυριά δεν θεωρούν πιθανή την αποταμίευση ενώ το 17% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Εξάλλου οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 18% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» φτάνει το 8%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης