ΧΡΗΜΑ

Η τροπολογία που θα «ξεκλειδώσει» τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Pixabay

Από ώρα σε ώρα αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή η τροπολογία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, για το έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, το οποίο θα φέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους για να καλυφθούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των νοικοκυριών τον Αύγουστο.  

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την τροπολογία που προβλέπει την επιβολή έκτακτου τέλους στο φυσικό αέριο που καταναλώνουν τα εργοστάσια για να παράξουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο φόρος φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» στα 10 ευρώ/MWh, ενώ τα συνολικά έσοδα από τις εισφορές αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 45-50 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο, σε πρώτη φάση θα αφορά τις καταναλώσεις των ηλεκτροπαραγωγών για τον μήνα Ιούλιο, ενώ θα προβλέπεται και η δυνατότητα επέκτασης του έκτακτου τέλους έως και τρεις μήνες.

Σε αυτό αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτηση του κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει προς όφελος των πολιτών για το ρεύμα».

Όπως, ενημέρωσε, σήμερα Τρίτη (30/7) ψηφίζεται διάταξη για την παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, με την κυβέρνηση να στέλνει έτσι ένα «σαφές μήνυμα ότι όποτε υπάρχουν στρεβλώσεις η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρεμβεί προς όφελος των καταναλωτών. Ελπίζω να μη χρειαστεί να το κάνουμε πιο συχνά από ό,τι απαιτείται».

Αυτό που περιμένουν τώρα οι καταναλωτές είναι να μάθουν τις νέες τιμές των παρόχων για τα τιμολόγια του Αυγούστου στο τέλος της εβδομάδας και θα δώσουν το σήμα για το ποσοστό της επιδότησης που θα δώσει το κράτος στα νοικοκυριά, αρκεί να μην ξεπεράσουν σε κατανάλωση τις 500 KWh.

Οι προϋποθέσεις για την επιδότηση

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τα μέτρα στήριξης με φόντο τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, η επιδότηση θα είναι οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά που διαθέτουν κυμαινόμενα τιμολόγια.

Ειδικότερα προβλέπεται:

  1. Επιδότηση θα λάβουν οι καταναλωτές με «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια ρεύματοςτον Αύγουστο, για τις πρώτες 500 KWh που θα «κάψουν».
  2. Ενισχυμένη θα είναι η επιδότηση που θα λάβουν οι ευάλωτοι καταναλωτές με τιμολογια ηλεκτρικής ενέργειας τύπου « ΚΟΤ Γ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης