ΧΡΗΜΑ

ΕΤΕπ: Δρομολογεί προγράμματα χρηματοδότησης κατοικιών με εξαιρετικά προνομιακούς όρους

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πιθανότητες χρηματοδότησης έργων κοινωνικής και οικονομικά προσιτής στέγασης στην Ελλάδα συζητά ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η κινητικότητα είναι ιδιαίτερα έντονη μετά και την υιοθέτηση του νέου στρατηγικού χάρτη της ΕΤΕπ, τον περασμένο μήνα, που περιλαμβάνει την στέγαση μεταξύ των οκτώ βασικών προτεραιοτήτων της Τράπεζας.

Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε σε πρόγευμα εργασίας που είχε σήμερα το πρωί ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Γιάννης Τσακίρης, με στελέχη κοινωφελών ιδρυμάτων στα γραφεία της ΕΤΕπ στην Βασιλίσσης Σοφίας, μεταξύ των οποίων το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Λασκαρίδη, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Αθηνάς Μαρτίνου, καθώς και το Κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ.

Ο χρηματοδοτικός βραχίωνας της ΕΤΕπ βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με τις περιφέρειες, καθώς και τη ΔΥΠΑ, με σκοπό τη στήριξη - με εξαιρετικά προνομιακούς όρους - της κατασκευής νέων κατοικιών αλλά και αλλαγή χρήσης κτιρίων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για οικονομικά προσιτή στέγαση με το σύστημα της λεγόμενης «κοινωνικής αντιπαροχής».

Ο κ. Τσακίρης έχει υπό την εποπτεία του τον τομέα της στέγασης για όλη την Ευρώπη στη Διοικούσα Επιτροπή της ΕΤΕπ, η οποία την περασμένη εβδομάδα διοργάνωσε ημερίδα με τη συμμετοχή 300 και πλέον φορέων και ειδικών στον τομέα προκειμένου να συζητηθούν λύσεις για ένα ζήτημα που έχει αναδειχθεί σε φλέγον σε όλη την Ε.Ε. και ειδικά σε μεγάλες πόλεις και τουριστικούς προορισμούς. Είχαν προηγηθεί, την Πέμπτη, οι προγραμματικές δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες περιλαμβάνουν την δημιουργία νέας πανευρωπαϊκής χρηματοδοτικής πλατφόρμας για την κοινωνική και βιώσιμη κατοικία σε συνεργασία με την ΕΤΕπ.

Για την Ελλάδα, η ΕΤΕπ βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες σε συζητήσεις για τη χρηματοδότηση κατοικιών για τη στέγαση δημοσίων υπαλλήλων σε νησιωτικούς και τουριστικούς προορισμούς, όπου τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, αλλά και στην Αθήνα, σε εκτάσεις που θα παραχωρηθούν γι'αυτό το σκοπό από δημόσιους φορείς ή ιδρύματα και με την συνδρομή ιδιωτικών κεφαλαίων. Συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και για την κατασκευή κατοικιών για πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, ενώ σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση φοιτητικών εστιών.

Ο Όμιλος της ΕΤΕπ, ο οποίος χάρη στην άριστη πιστοληπτική του αξιολόγηση και τον μη κερδοσκοπικό του χαρακτήρα, προσφέρει μακροχρόνιες χρηματοδοτήσεις με εξαιρετικά ευνοικά επιτόκια, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τρεις τομείς στον τομέα της στέγασης:

  • Πρώτον στη χρηματοδότηση της καινοτομίας στον τομέα της στέγασης, συμπεριλαμβανομένων και των νέων τεχνολογιών και υλικών.
  • Δεύτερον, στη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικιών.
  • Και τρίτον, στη χρηματοδότηση της κοινωνικής και βιώσιμης στέγασης, ειδικά για ευπαθείς ομάδες και μη προνομιούχους, καθώς και φοιτητές.

Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας αναμένεται και η ανακοίνωση δύο μεγάλων έργων από την ΕΤΕπ για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και μία μεγάλη επένδυση στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης