ΧΡΗΜΑ

Μαζί με τις συντάξεις του Αυγούστου και τα αναδρομικά για πάνω από 15.000 συνταξιούχους

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την επόμενη εβδομάδα, μαζί με τις συντάξεις του Αυγούστου θα πληρωθούν και τα αναδρομικά για περισσότερους από 15.000 συνταξιούχους. 

Πρόκειται για περισσότερους από 15.000 συνταξιούχους, οι οποίοι βρίσκονται στην λίστα επανυπολογισμού του ΕΦΚΑ, και οι οποίοι θα δουν αυτόν τον μήνα την ενσωμάτωση της αύξησης της σύνταξης τους, αλλά και τα αναδρομικά που ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019.

Τα ποσά σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ και προκύπτουν από τον επαναυπολογισμό των συντάξεων:

α) με τα βελτιωμένα ποσοστά του νόμου Βρούτση για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλιση.

β) με προσαυξημένο ασφάλιστρο όπως στην περίπτωση των συνταξιούχων της Ολυμπιακής και άλλων συνταξιούχων από ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ) που κατέβαλαν εισφορές κύριας ασφάλισης πάνω από 20%, αλλά η επιπλέον εισφορά δεν είχε ληφθεί υπόψη στον αρχικό επανυπολογισμό που έγινε το 2019.

γ) Στις συντάξιμες αποδοχές βάσει των οποίων έγινε ο αρχικός επανυπολογισμός. Υπάρχουν αποδοχές ή και εισφορές που δεν έχουν ληφθεί υπόψη με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να δικαιούνται αναδρομικά.

Επίσης το επόμενο διάστημα αναμένεται να λάβουν αναδρομικά άλλοι 4.500 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, καθως και του ΤΑΠ-ΟΤΕ, ενώ θα λάβουν αναδρομικά από τον επαναυπολογισμό 550 πρώην υπάλληλοι του ΟΓΑ , 750 συνταξιούχοι της ΕΤΒΑ, 500 συνταξιούχοι της Εθνικής τράπεζας και 750 συνταξιούχοι της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του ΕΑΔ για τις προσφυγές

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τα αναδρομικά 370.000 συνταξιούχων, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς αναμένεται να λάβουν σύντομα το «πράσινο φως» από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016, με το συνολικό κόστος κινείται περίπου στα 750 εκατ. ευρώ.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την δημοσιοποίηση της απόφασης που θα δικαιώνει όσους κατέθεσαν προσφυγές, στα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό να γίνει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές προς τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τα ποσά των αναδρομικών είναι:

  • Για συνταξιούχους ΙΚΑ αναδρομικά από 410 ευρώ έως 2.372 ευρώ.
  • Για συνταξιούχους από ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών αναδρομικά από 1.111 ευρώ έως 4.004 ευρώ.
  • Για συνταξιούχους Δημοσίου αναδρομικά από 727 ευρώ έως 2.820 ευρώ.
  • Για συνταξιούχους λοιπών επικουρικών ταμείων (Δικηγόρων, Εμποροϋπαλλήλων, Αρτοποιών κ.ά.) αναδρομικά από 668 ευρώ έως 2.399 ευρώ.
  • Για συνταξιούχους ΝΑΤ αναδρομικά μόνο για τη μείωση επικουρικής από τον νόμο 4093 και τα Δώρα επικουρικής από 503 ευρώ έως 1.985 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης