ΧΡΗΜΑ

Επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος»: Πώς η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε γιγάντιο δίκτυο φοροδιαφυγής

INTIME NEWS / ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μια υπόθεση φοροδιαφυγής 287 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων από τον τομέα του λιανεμπορίου αποκάλυψε η μεγάλη επιχείρηση της ΑΑΔΕ με την κωδική ονομασία «Χάρτινος Δράκος». 

Τα αναλυτικά αποτέλεσματα της επιχείρησης παρουσίασε σήμερα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μετά την υποβολή ανωνύμων καταγγελιών, υπογραμμίζοντας την μεγάλη σημασία που δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

«Ήταν ένας δύσκολος έλεγχος γεμάτος προκλήσεις», είπε ο κ. Πιτσιλής, περιγράφοντας αναλυτικά τη διαδικασία ολοκλήρωσης του ελέγχου, κατά την Συνέντευξη Τύπου.

Το κόλπο με τις αποδείξεις

Η ΑΑΔΕ ξεκίνησε να ξετυλίγει το κουβάρι μετά από ανώνυμες καταγγελίες πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες, το QR των αποδείξεων που είχαν λάβει ήταν πλαστό.

Με διασταύρωση στοιχείων και χρήση σύγχρονων μέσων, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ δεν άργησαν να διαπιστώσουν την ύπαρξη του παράνομου λογισμικού, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, για απόδειξη 99 ευρώ, έστειλε στην ΑΑΔΕ αξία συναλλαγής 9,90 και για απόδειξη 21 ευρώ, έστελνε απόδειξε 2,1 ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για τις 27 μέρες του περασμένου Φεβρουαρίου, όπου έγινε ο δειγματοληπτικός έλεγχος, σε δείγμα 227 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων στο λιανικό εμπόριο, διαπιστώθηκε η έκδοση 220.000 αποδείξεων και η διαβίβαση στην ΑΑΔΕ εσόδων 3 εκατ. ευρώ. Αγνωστο παραμένει, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος της φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο κύκλωμα, καθώς η δράση του φαίνεται να ανατρέχει έως το 2021.

Στην υπόθεση για το παράνομο λογισμικό έχει ομολογήσει ο ένας Κινέζος υπήκοος, ότι έναντι οικονομικής αμοιβής, προμήθευε επιχειρήσεις με αυτό, ενώ στην υπόθεση έχει επέμβει εισαγγελέας.

Στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις έχει ξεκινήσει διαδικασία επιβολής προστίμων και διακοπή λειτουργίας της δραστηριότητάς τους, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.

Οπως τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, όσοι διαπράττουν φοροδιαφυγή, μικρή ή μεγάλη, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο «χάρτινος δράκος» τους έχει πολύ μικρές πιθανότητες επιβίωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης