ΧΡΗΜΑ

Σκυλακάκης: Δεν θα επιστραφούν οι επιδοτήσεις ρεύματος για τις επιχειρήσεις

Pexels / Dmitry Zvolskiy

«Δεν θα υπάρξει κανενός είδους επιστροφή σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ» όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφερόμενος στις αναδρομικές επιστροφές που επιβαρύνουν πολλές επιχειρήσεις και οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τις τελευταίες εβδομάδες. 

Πρόκειται για τις επιδοτήσεις που έλαβαν χιλιάδες επιχειρήσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δόθηκαν από λάθος υπολογισμούς και τελικά θα έπρεπε να «επιστραφούν».

Η κυβερνητική απόφαση για τις αναδρομικές επιστροφές προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εμπορικού κόσμου, ειδικά εν μέσω αυξημένων τιμών στην ενέργεια.

Ωστόσο, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τα μέτρα στήριξης στο ρεύμα για τα νοικοκυριά, ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε και ένα μέτρο ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις, τονίζοντας πως δεν θα εφαρμοστεί η προβλεπόμενη επιστροφή σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ.

Όπως τόνισε «η εκκρεμότητα δεν θα επιλυθεί εις βάρος των επιχειρήσεων, με δεδομένο ότι δεν αποτελεί δικό τους σφάλμα».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιστροφές αυτές αφορούν σε ποσό της τάξης των 130 εκατ. ευρώ που είχαν λάβει οι επιχειρήσεις ως μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ χωρίς να τα δικαιούνται.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες πλήρωναν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ 8,78 ευρώ/MWh όταν έπρεπε να πληρώνουν 17 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, ο λόγος που δεν υπάρχει πρόβλεψη για στήριξη των επιχειρήσεων με επιδότηση στους λογαριασμούς, όπως θα γίνει με τους οικιακούς καταναλωτές, είναι επειδή «οποιαδήποτε παρέμβαση στις επιχειρήσεις απαιτεί σχήμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση» κάτι που δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση.

Όπως σημείωσε το υπουργικό επιτελείο πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέτρο που θα εξειδικευτεί και θα ανακοινωθεί επίσημα το προσεχές διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης