ΧΡΗΜΑ

Το πρωί της Τετάρτης 17/7 η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης στο ρεύμα

EUROKINISSI

Το πρωί της Τετάρτης 17/7 θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των τιμών του ρεύματος, μετά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος.

Το πρωί της Τρίτης, έγινε μια πρώτη συζήτηση με το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση, όσον αφορά στα δημοσιονομικά περιθώρια αλλά και για τα αποτελέσματα των ελέγχων στους οποίους έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων για τις υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά.

Μάλιστα, ένας από τους βασικούς στόχους ήταν να εξεταστεί αν υπάρχουν περιπτώσεις πιθανής κερδοσκοπίας.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικής παρέμβασης στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή «δεν χρειάζονται προς το παρόν».

Όπως είπε η λιανική τιμή ρεύματος είναι κατά 10% με 15% κάτω σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο και παρά την πίεση του τελευταίου μήνα «είναι πολύ κάτω από την ΕΕ».

Τα βασικά σενάρια

Τα βασικά σενάρια που εξετάστηκαν στην σημερινή έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, ήταν η εκ νέου φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, με εφαρμογή της φορολόγησης για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου και το πλαφόν αποκλειστικά για τις τιμές χονδρικής.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ελλάδα, αλλά και να επανέλθει ο «μηχανισμός L».

Στόχος είναι η ανάκτηση εσόδων με την εφαρμογή πλαφόν ανά τεχνολογία, ώστε τα παραπάνω έσοδα που προκύπτουν να διατεθούν υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, τα οποία στη συνέχεια θα δίνονται στους καταναλωτές ως επιδοτήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης