ΧΡΗΜΑ

Γιατί «εκτινάχθηκαν» οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος - Ο ρόλος των κερδοσκόπων

AP Photo

Ο καύσωνας, τα προβλήματα στις διασυνδέσεις το ενεργειακό μείγμα, αλλά και η διεθνής κερδοσκοπία φαίνεται πως είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην εκτίναξη των τιμών χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι οποίες ανεβάζουν με τη σειρά τους το κόστος στα τιμολόγια των καταναλωτών. 

Ειδικότερα, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ανεβάζουν την ζήτηση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και μαζί με τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος και το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων.

Η εικόνα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

H αύξηση στην τιμή της μεγαβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος ξεπέρασε το 200% από τις αρχές του μήνα, ενώ η σημερινή ημερήσια τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται στα 176,33 ευρώ ανά MWh, χαμηλότερα από την χθεσινή τιμή στα 191 ευρώ, παρά την διατήρηση στα 32 ευρώ του ολλανδικού TTF.

Από τα 64,67 ευρώ στις 7 Ιουλίου έφτασε στα 191 ευρώ στις 15/7, με το άλμα να αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της ζήτησης λόγω του καύσωνα και στα προβλήματα στις διασυνδέσεις.

Παράλληλα, η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφει άνοδο κατά 33% το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, σε σύγκριση με τη μέση τιμή ολόκληρης της περιόδου του Ιουνίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα ήρθαν για να μείνουν με φόντο το μείγμα α) αυξημένη ζήτηση, β)νευρική αγορά φυσικού αερίου και γ) υψηλή μέση χονδρική τιμή στο ρεύμα.

Ως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης, οι φθηνές ΑΠΕ δεν είναι σε θέση να καλύψουν τόσο μεγάλο μέρος των καθημερινών αναγκών, όπως έγινε τον Μάιο και τον Απρίλιο.

Σε αυτό το κλίμα, οι αυξημένες τιμές στην Αγορά Επόμενης Μέρας παραπέμπουν σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές για το ρεύμα του Ιουλίου, καθώς οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά είναι ένας από τους παράγοντες διαμόρφωσης της τιμής λιανικής.

«Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης τις προηγούμενες μέρες.

«Έχουμε προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων με την Ιταλία, γίνεται συντήρηση στο καλώδιο Ρουμανίας-Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα η Ρουμανία να εξαρτάται από τις εισαγωγές από την ακριβή Ουγγαρία και κάνουμε εξαγωγές. Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές. Είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες» επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός.

Οι κερδοσκόποι εκτοξεύουν τις τιμές στην Ευρώπη

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από τον αναλυτή Σεμπ Κένεντι, σημαντικό μέρος της τιμής του ευρωπαϊκού συμβολαίου TTF, σε ποσοστό περίπου 30%, αποδίδεται σε κερδοσκόπους.

Ενδεικτικό είναι ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια κατείχαν πρόσφατα θέσεις 262 TWh στο TTF, δηλαδή παραπάνω από την ετήσια κατανάλωση αερίου της Ολλανδίας.

Οι θέσεις που στοιχηματίζουν σε άνοδο βρίσκονταν στις 420 TWh στα τέλη Απριλίου, ενώ οι καθοδικές έχουν μειωθεί τελευταία από τις 343 στις 235 TWh.

Πρόκειται για ένα θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση, με μια πλευρά της αγοράς να κάνει έκκληση για περισσότερη ρύθμιση και εποπτεία, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης