ΧΡΗΜΑ

«Άκυρο» στον υποχρεωτικό IBAN στις φορολογικές δηλώσεις - Πότε χρειάζεται

«Άκυρο» στον υποχρεωτικό IBAN στις φορολογικές δηλώσεις - Πότε χρειάζεται
UNSPLASH

Προαιρετικός γίνεται και πάλι ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού IBAN πριν την υποβολή φορολογικών δηλώσεων εφόσον δεν προκύπτει επιστροφή, παρά την θέσπιση της υποχρεωτικότητας μόλις πριν από λίγους μήνες. 

Συγκεκριμένα, από 17/7 ο αριθμός IBAN γίνεται εκ νέου προεραιτικός για την υποβολή της φορολογικής δήλωσεις, εφόσον δεν προκύπτει επιστροφή φόρου, σύμφωνα με την Α. 1112/2024, απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Όπως αναφέρουν σχετικές πηγές, το οικονομικό επιτελείο θέλει να αποφύγει την παράταση της προθεσμίας και για αυτό επιχειρεί να απομακρύνει ορισμένα από τα «εμπόδια» που υπάρχουν.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι σε όσους φορολογούμενους προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος, πρέπει να προχωρήσουν σε δήλωση του IBAN πριν την υποβολή της δήλωσης, προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό.

Σημειώνεται ότι από τις 25/4, ημερομηνία έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έως σήμερα, έχουν δηλωθεί 1.849.404 ΙΒΑΝ, διαμορφώνοντας τον συνολικό αριθμό των φορολογούμενων με δηλωμένο IBAN σε 8.084.608.

Επιπλέον, 92.150 δικαιούχοι επιστροφής φόρου που αντιστοιχούν σε 45 εκατ. ευρώ δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ τους, εκ των οποίων οι 85.866 είναι φυσικά πρόσωπα και το ποσό επιστροφής τους ανέρχεται στα 13,5 εκατ. ευρώ.

Ο ΙΒΑΝ μπορεί να δηλωθεί στην:

  • ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN
  • εφαρμογή για κινητές συσκευές myAADEapp, επιλέγοντας Στοιχεία Επικοινωνίας > ΙΒΑΝ.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ