ΧΡΗΜΑ

Έρχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις και στο Πόθεν Έσχες - Τι αλλάζει

Έρχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις και στο Πόθεν Έσχες - Τι αλλάζει
Pixabay

Τα βήματα των φορολογικών δηλώσεων ακολουθεί το νέο σύστημα υποβολής δηλώσεων Πόθεν Έσχες, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει μια σειρά σημαντικών αλλαγών, όπως αυτοματοποιημένες προσυμπληρώσεις δεδομένων, αλλά και τη δήλωση πολύτιμων μετάλλων. 

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εισαγωγή νέων ρυθμίσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας των ελέγχων».

Αυτό θα γίνει μέσω της καθιέρωσης της υποχρέωσης άντλησης των στοιχείων των δηλώσεων από τους ελεγχόμενους, με αυτόματο τρόπο μέσω της διαλειτουργικότητας, όπου αυτή παρέχεται.

Όπως αναφέρεται «η υποχρεωτική ηλεκτρονική συμπλήρωση της Δ.Π.Κ. από τους υπόχρεους με αυτόματο τρόπο, μέσω της εφαρμογής διαλειτουργικότητας των επιμέρους ηλεκτρονικών συστημάτων δεδομένων, στοιχείων και πληροφοριών που τηρούνται από τους φορείς του Δημοσίου, τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τα πιστωτικά ιδρύματα και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) με το ηλεκτρονικό σύστημα της εφαρμογής www.pothen.gr» κάτι που θα το κάνει «περισσότερο φιλικό».

Παράλληλα, απαλλάσσονται οι υπόχρεοι από την υποχρέωση συλλογής των στοιχείων της δήλωσης (βεβαιώσεις από κάθε τράπεζα για το υπόλοιπο των λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, συμμετοχές σε εταιρείες, θυρίδες, πολύτιμα μέταλλα, δανειακές υποχρεώσεις κ.ά.), τα οποία αποτυπώνονται αυτόματα στη δήλωση, μέσω των οικείων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Τα νέα δεδομένα

  • Νέοι υπόχρεοι

Στους υπόχρεους του τομέα Δικαιοσύνης για υποβολή πόθεν έσχες προστίθενται οι δικαστικοί υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου καθώς και συμβολαίων που αφορούν ανήλικα τέκνα υπόχρεων από τους συμβολαιογράφους.

  • Πολύτιμα μέταλλα

Στα περιουσιακά στοιχεία που οφείλει να δηλώσει ο υπόχρεος προστίθενται και τα «πολύτιμα μέταλλα και νομίσματα που τηρούνται σε λογαριασμούς φύλαξης ή αγοραπωλησίας πιστωτικών ιδρυμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ