ΧΡΗΜΑ

Υπ. Εργασίας: Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υπαναχωρούν από τα δικαιώματά τους

ΙΝΤΙΜΕ / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για την ανάπτυξη του τουρισμού, τις ελλείψεις εργαζομένων, το ύψος των αποδοχών των εργαζομένων και για τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας, μίλησε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης, σε συνέντευξή του σε εκπομπή της ΕΡΤ.

Για τις συνθήκες εργασίας στον τουρισμό, ο κ. Μηλαπίδης δήλωσε ότι το βασικό ανταγωνιστικό προϊόν της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός, στον οποίο ασκούνται πιέσεις, λόγω της έλλειψης εργαζομένων για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Όπως είπε, «ο τουριστικός κλάδος αναπτύσσεται συνεχώς και, ενώ η προσφορά σε ξενοδοχεία και εστίαση είναι περίπου η ίδια, η ζήτηση είναι σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με το 2009. Από τη συνθήκη του να βρει κάποιος δουλειά, έχουμε περάσει πλέον στη συνθήκη εύρεσης εργαζομένων».

Ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι υπάρχει μια μειοψηφία εργοδοτών, οι οποίοι καταστρατηγούν την εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία στον κλάδο του τουρισμού. «Αυτό όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των εργοδοτών της χώρας τηρούν την εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία και τηρούν τη συλλογική σύμβαση εργασίας στον τουρισμό. Το υπουργείο Εργασίας δεν κλείνει τα μάτια. Η Επιθεώρηση Εργασίας και τα Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης του ΕΦΚΑ 'οργώνουν' τη χώρα και ασκούν ελέγχους» τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Μηλαπίδης υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υπαναχωρούν από τα δικαιώματά τους, αλλά χρειάζεται να διατηρούν το δικαίωμα να επιλέξουν τον εργοδότη που προσφέρει το πιο ανταγωνιστικό πακέτο μισθολογικά, ασφαλιστικά και σε επίπεδο συμπληρωματικών παροχών.

«Αν κάποιος έχει υπογράψει ατομική σύμβαση η οποία δεν τηρείται, ο εργαζόμενος έχει κάθε δικαίωμα να την καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας και δεν πρέπει επ' ουδενί να φοβάται να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Με την κινητικότητα που υπάρχει, θα βρεθεί ένας καλύτερος εργοδότης, ο οποίος θα προσφέρει ένα πιο σωστό πακέτο φορολογικά, ασφαλιστικά και μισθολογικά, λειτουργώντας στη λευκή οικονομία. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι ποιοτικές υπηρεσίες στον τουρισμό, οι καλύτερες συνθήκες εργασίας, οι υψηλότεροι μισθοί και ο σεβασμός στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η Πολιτεία μεριμνά για την τήρηση της νομοθεσίας» προσέθεσε ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μηλαπίδης ανέφερε ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται, το τουριστικό προϊόν πάει καλά, είμαστε ανταγωνιστικοί, αλλά μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα.

«Το στοίχημα της χώρας για να διατηρηθεί η ανάπτυξη, η αύξηση της απασχόλησης με μεγαλύτερη συμμετοχή νέων και γυναικών, αλλά και μετακαλούμενους από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στον τουρισμό. Το βασικότερο στοίχημα παραμένει η απόκτηση των κατάλληλων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Η επένδυση στον επαγγελματία, καθώς και η εκπαίδευση των εργαζομένων με συμπράξεις του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Παιδείας, είναι υψηλή προτεραιότητα της υπουργού Εργασίας» συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης