ΧΡΗΜΑ

Θερινές εκπτώσεις: Οι προσδοκίες των εμπόρων και το στοίχημα των 7 δισ. τζίρου

ΙΝΤΙΜΕ (φωτογραφία αρχείου)

Παρότι η αγορά από τις αρχές του μήνα κινείται ήδη σε ρυθμούς προσφορών, οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν επίσημα την προσεχή Δευτέρα 8 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως το τέλος του Αυγούστου.

Το ξεκίνημα της τρέχουσας χρονιάς δεν ήταν θετικό για τον κλάδο του λιανεμπορίου με αποτέλεσμα οι έμποροι να «ποντάρουν» πλέον στη θερινή εκπτωτική περίοδο ώστε να «ζεσταθεί» η κίνηση στην αγορά και να τονωθούν οι πωλήσεις στα καταστήματά τους. Η αυξημένη τουριστική κίνηση στη χώρα μας δημιουργεί προσδοκίες για μία θετική πορεία των πωλήσεων εν μέσω καλοκαιριού ενώ την ίδια στιγμή οι έμποροι ευελπιστούν πως οι εκπτωτικές τιμές θα ''κινητοποιήσουν'' και τους Έλληνες καταναλωτές ώστε να προχωρήσουν σε αγορές που είχαν αναβάλει κατά τη διάρκεια του έτους, δίνοντας «προτεραιότητα» στην κάλυψη των βασικών αναγκών τους.

«Ο φετινός τριπλός στόχος είναι να ενισχυθεί την περίοδο των εκπτώσεων η καταναλωτική εμπιστοσύνη και το οικονομικό κλίμα στην αγορά, να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός μισή μονάδα και οι πωλήσεις του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου να ξεπεράσουν τον περυσινό τζίρο των περίπου 7 δισ. ευρώ» σημειώνει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττική και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης. «Είναι πολύ σημαντικό που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινήθηκε πτωτικά τον Ιούνιο στο 2,4% και χαμηλότερα της ευρωζώνης, καθώς και η σταδιακή μείωση των τιμών στα τρόφιμα, γεγονός που δικαιολογεί μια αισιοδοξία για την κίνηση της καλοκαιρινής αγοράς» προσθέτει ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θεόδωρος Καπράλος, μιλώντας στο CNN Greece, έκανε λόγο για μία διαφορετική φετινή χρονιά, κατά την οποία η περίοδος των θερινών εκπτώσεων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την αγορά, με τους εμπόρους να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία τους.

«Πρόβα» εκπτώσεων με προσφορές

Ήδη πάντως από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο - σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλων αλυσίδων ακόμη και νωρίτερα - οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου έχουν ξεκινήσει τις προσφορές σε προϊόντα τους. Άλλωστε, οι πρώτες μέρες του Ιουλίου και εν αναμονή των εκπτώσεων, θα ήταν, σε αντίθετη περίπτωση, μια «νεκρή» περίοδος για την αγορά, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, οι οποίοι υπόσχονται γενναίες μειώσεις στις τιμές και επάρκεια στα προϊόντα κατά τον προσεχή 1,5 μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής, πρέπει να υποδεικνύεται και να αποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή, που εφάρμοζε το κατάστημα για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της έκπτωσης. Οι δύο αναγραφόμενες τιμές, αρχική και τελική, πρέπει να αποτυπώνονται υποχρεωτικά. Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή ενώ, παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά, είτε η μείωση συγκεκριμένου ποσού, είτε το ποσοστό έκπτωσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με την πρόσφατη τροποποίηση του Ν. 2251/1994 με τη προσθήκη του άρθρου 9, εάν η επιχείρηση προβεί σε διαδοχική μείωση τιμών, μπορεί να κρατήσει την αρχική διαγραφόμενη τιμή έως 60 ημέρες. Συγκεκριμένα: «σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο
προμηθευτής για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο προμηθευτής κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο προμηθευτής στο χρονικό διάστημα που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Αν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 60 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών».

Σημειώνεται τέλος, ότι στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά, να είναι ανοιχτά την Κυριακή 14 Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης