ΧΡΗΜΑ

Τρόφιμα: Με διαφορετικές «ταχύτητες» η πορεία των τιμών στα σούπερ μάρκετ

Τρόφιμα: Με διαφορετικές «ταχύτητες» η πορεία των τιμών στα σούπερ μάρκετ
Eurokinissi / Files

Σε 9 υπο-κατηγορίες τροφίμων οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ αποκλιμακώθηκαν τον Ιούνιο του 2024 την ίδια στιγμή που σε αντίστοιχες, οι αυξήσεις, παρότι με μικρότερη ένταση σε σχέση με το παρελθόν, συνεχίστηκαν.

Ο βραδύτερος ρυθμός αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού που παρατηρείται συνολικά στα είδη διατροφής, σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες, αποτυπώνεται στα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΙΕΛΚΑ για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού του 2024. Στο σύνολο τους πάντως, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι τιμές των προϊόντων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ ήταν μεσοσταθμικά μειωμένες κατά -1,92% σε σχέση με τον Ιούνιο 2023. Οι 13 από τις συνολικά 23 κατηγορίες προϊόντων που εξετάστηκαν, εμφανίζουν πτωτική πορεία και σε 10 από αυτές, οι αυξήσεις επιμένουν.

Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, η μεγαλύτερη μείωση τον Ιούνιο του 2024, καταγράφηκε σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, της τάξεως του 10,66% και αποδίδεται στις συγκριτικά καλύτερες καιρικές συνθήκες σε σχέση με το 2023. Σε αυγά – βούτυρα – ζωμούς παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση των τιμών κατά 4,33%, σε τυροκομικά κατά 4,07%, στα αλλαντικά κατά 3,87%, σε ζύμες νωπές και κατεψυγμένες κατά 3,37% και σε παιδικές τροφές κατά 3,17%. Κατά 1,10% μειώθηκαν οι τιμές στα φρέσκα κρέατα, 0,79% σε γαλακτοκομικά και χυμούς ψυγείου και 0,21% σε είδη αρτοπωλείου και ζαχαροπλαστείου.

Στον αντίποδα οι σημαντικότερες ανατιμήσεις αφορούν σε υπο-κατηγορίες τροφίμων οι οποίες επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την ανοδική πορεία των διεθνών τιμών των πρώτων υλών. Έτσι, «ορεκτικά, αλίπαστα και άλλα σερβιριζόμενα είδη» είχαν αύξηση 6,46%, τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά 5,02% και η κατηγορία «μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη», άνοδο 4,25%. Στην κατηγόρια «τρόφιμα παντοπωλείου», στην οποία περιλαμβάνεται μεν το ελαιόλαδο αλλά παράλληλα και τα υπόλοιπα έλαια (τα οποία αντίθετα έχουν πτωτική πορεία), όπως επίσης ρύζι, ζυμαρικά κ.α, η αύξηση που καταγράφηκε ήταν της τάξεως του 3,51%. Αύξηση 2,77% κατέγραψαν τα οινοπνευματώδη ποτά, 2,51% τα έτοιμα γεύματα, 1,62% οι ξηροί καρποί και τα σνακ, 1,46% τα νερά, αναψυκτικά και οι χυμοί και 1,17% τα είδη πρωινού και τα ροφήματα.

Συμπερασματικά, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, από τις αρχές του έτους παρατηρείται σταδιακά αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, στα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Το ζητούμενο, ωστόσο για τους καταναλωτές, όσον αφορά στα βασικά προϊόντα που βάζουν στο καλάθι τους στο σούπερ μάρκετ, είναι η ουσιαστική μείωση των τιμών, οι οποίες μετά τις διαρκείς και σημαντικές ανατιμήσεις της προηγούμενης τριετίας έχουν διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθωρισμός τροφίμων θα κινηθεί πέριξ του μηδενός, προσθέτοντας πάντως ότι «αυτό δεν μας αρκεί» θέτοντας ως στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί το αρμόδιο υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Θεοδωρικάκος είχε συναντήσεις μεταξύ άλλων με θεσμικούς εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, της βιομηχανίας τροφίμων αλλά και με επιχειρήσεις ζητώντας τους, όπως σημείωσε ο ίδιος, να δείξουν «κοινωνική ευθύνη και να ισορροπήσουν ή και να μετριάσουν και το μεσοσταθμικό τους κέρδος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ