ΧΡΗΜΑ

Θερινές εκπτώσεις: Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι έμποροι – Οι τρεις λόγοι

Βιτρίνα με καλοκαιρινές εκπτώσεις

INTIME NEWS

Μετά το δύσκολο, για το λιανεμπόριο, ξεκίνημα του έτους, οι έμποροι προσδοκούν τόνωση της κίνησης στην αγορά, κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων που ξεκινούν τη Δευτέρα 8 Ιουλίου.

Μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων πληθωριστικών πιέσεων την τελευταία τριετία, οι καταναλωτές έχουν επαναπροσδιορίσει πλέον τις προτεραιότητες στις αγορές τους και υιοθετήσει νέες αγοραστικές συνήθειες ενώ την ίδια στιγμή, σημαντικές είναι οι αλλαγές που έχουν επέλθει στον κλάδο, λόγω της ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στο πλαίσιο αυτό, σε ένα νέο τοπίο για το λιανεμπόριο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θεόδωρος Καπράλος, μιλώντας στο CNN Greece, κάνει λόγο για μία διαφορετική χρονιά, κατά την οποία η περίοδος των θερινών εκπτώσεων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την αγορά, με τους εμπόρους να είναι από την πλευρά τους, συγκρατημένα αισιόδοξοι για την φετινή πορεία τους.

Ο πρώτος λόγος, σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, σχετίζεται με το γεγονός ότι πλέον, κατά τη διάρκεια του έτους οι καταναλωτές εμφανίζονται μεν επιφυλακτικοί στις αγορές τους, ωστόσο «σημαδεύουν» τις περιόδους των μεγάλων προσφορών και των εκπτώσεων, ώστε τότε, να καλύπτουν τις όποιες ανάγκες τους, σε διάφορα καταναλωτικά αγαθά.

Η έντονη τουριστική κίνηση λόγω των αυξημένων και φέτος αφίξεων επισκεπτών στη χώρα μας, είναι ο δεύτερος παράγοντας στον οποίο «ποντάρουν» οι έμποροι, ώστε να τονωθούν οι θερινές πωλήσεις στα καταστήματα τους. Αυτό βεβαίως αφορά, κυρίως στις περιοχές εκείνες που παρουσιάζουν υψηλή επισκεψιμότητα από τουρίστες.

Ο τρίτος λόγος, σχετίζεται με τις εποχικές αγορές των καταναλωτών. Σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, από τη μία πλευρά, όσοι φεύγουν για διακοπές κάνουν τις απαραίτητες αγορές ενόψει του ταξιδιού τους και από την άλλη, το πλήθος των κοινωνικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού (γάμοι- βαφτίσεις) δημιουργεί κινητικότητα στην αγορά, κυρίως της ένδυσης και της υπόδησης.

«Προθέρμανση» με προσφορές

Παρότι άτυπα ακόμα, ουσιαστικά πάντως, η αγορά ήδη κινείται σε ρυθμούς προσφορών από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Σε πολλές μεγάλες αλυσίδες έχουν ξεκινήσει οι προωθητικές ενέργειες ενώ και αρκετά μικρότερα καταστήματα έχουν αρχίσει τις προσφορές σε συγκεκριμένα είδη, προκειμένου να «καλύψουν» το 10ημέρο, από την αρχή του μήνα έως την έναρξη των εκπτώσεων, κρατώντας την αγορά «ζεστή».

«Θα δούμε υψηλά ποσοστά εκπτώσεων την προσεχή περίοδο, καθώς οι έμποροι προσδοκούν να ρευστοποιήσουν το διαθέσιμο εμπόρευμά τους, ώστε να προχωρήσουν στη συνέχεια και με τις υποχρεώσεις τους στο υπόλοιπο της χρονιάς» υπογραμμίζει ο κ. Καπράλος. Πάντως, μία καλή πορεία τη θερινή περίοδο την οποία ελπίζουν να επιτύχουν οι έμποροι, θα φανεί, όπως προσθέτει ο ίδιος, εάν είναι αρκετή για να καλύψει το «κακό» για τον κλάδο, ξεκίνημα του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης