ΧΡΗΜΑ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τον φορολογικό νόμο ζητούν οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες

To Μέγαρο Μαξίμου

EUROKINISSI

Η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών-Επιστημόνων-Επαγγελματοβιοτεχνών-Εμπόρων, με επιστολή της (21/6/2024) προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκθέτει τα προβλήματα που προκύπτουν από τον νέο τρόπο φορολόγησης και ζητεί συνάντηση μαζί του, καθώς και την θεσμική παρέμβασή του για την κατάργηση της επιβολής φόρου μέσω τεκμηρίων και την θεσμοθέτηση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.

Την επιστολή υπογράφουν οι Πρόεδροι 16 φορέων, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως είναι γνωστό, με το Νόμο 5073/2023 θεσπίζεται τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους.

Έτσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες φορολογούνται οριζόντια και άδικα, για εισοδήματα που δεν έχουν αποκτήσει και ανεξάρτητα από την φοροδοτική ικανότητά τους.

Τούτο, σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνέπειες που επέφερε η δεκαετής μνημονιακή περίοδος, η πανδημία του κορωνοϊού, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός,
οδηγεί σε οικονομική ασφυξία και αφανισμό, χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες και ιδίως τους νεότερους εξ αυτών.

Σημειώνουμε ότι τα προβλεπόμενα κριτήρια φορολόγησης, καθορίστηκαν εντελώς αυθαίρετα αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξομοιώνονται, κατά παράβασης των κανόνων της κοινής πείρας, με τους μισθωτούς (χωρίς όμως να έχουν αφορολόγητο όριο), ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών, όπως έχει κρίνει και το Ανώτατο Ακυρωτικό (Απόφ. 1880, 1888/2019 ΣτΕ).

Περαιτέρω το προσδιορισθέν τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται και με βάση το εισόδημα τρίτων (μέσος όρος ΚΑΔ), αλλά και με βάση τις τριετίες δραστηριότητας κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 Σ, που προβλέπει την συνεισφορά εκάστου πολίτη στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Επίσης, οι διατάξεις που αφορούν στην αμφισβήτηση του τεκμηρίου, αφορούν σε
εκείνους που έχουν κώλυμα για την άσκηση του επαγγέλματος και όχι σε
εκείνους που πράγματι το ασκούν και καθιστούν επί της ουσίας το
τεκμήριο αμάχητο.

Πέραν των νομικών ζητημάτων, ιδίως ως προς την αντισυνταγματικότητα των σχετικών ρυθμίσεων, τα οποία θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη, αναδεικνύεται η άδικη και υπέρμετρη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, όπως προκύπτει από την αποστολή των πρώτων
εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογούμενους.

Τα σχετικά στοιχεία είναι προφανώς στη διάθεσή σας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Με τα μέτρα που θεσπίστηκαν δεν καταπολεμάται η φοροδιαφυγή,
αλλά πλήττεται η μεσαία τάξη, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής επιτυγχάνεται με ένα πάγιο και δίκαιο φορολογικό σύστημα, αποτέλεσμα διαλόγου των θεσμικών φορέων, που λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας και την ικανότητα κάθε πολίτη να συνεισφέρει στα δημόσια βάρη και με την εφαρμογή αποτελεσματικών ελέγχων με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων ελέγχων που η ίδια η Κυβέρνηση
διαφημίζει ότι προωθεί.

Κατόπιν αυτών, ζητούμε να συναντηθούμε μαζί σας, προκειμένου να σας αναδείξουμε τα προβλήματα που ανακύπτουν και θα ανακύψουν στο μέλλον και να ζητήσουμε την θεσμική παρέμβασή σας για την κατάργηση της φορολόγησης μέσω τεκμηρίων και την θεσμοθέτηση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης