ΧΡΗΜΑ

Εστίαση: «Καμπανάκι» για αυξήσεις στον καφέ λόγω του ΦΠΑ

Εστίαση: «Καμπανάκι» για αυξήσεις στον καφέ λόγω του ΦΠΑ
Unsplash / Fahmi Fakhrudin

Την έντονη αντίδρασή τους για την επαναφορά του ΦΠΑ 24%, από την 1η Ιουλίου, στον καφέ που σερβίρεται στα καταστήματα εστίασης, εκφράζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, προειδοποιώντας για πιθανές ανατιμήσεις οι οποίες θα περάσουν και στους καταναλωτές.

«Η εστίαση έχει αυξημένα κατά 42% λειτουργικά έξοδα, όταν στον καταναλωτή έχει περάσει μόνο το 12% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι επαγγελματίες αδυνατούν να απορροφήσουν νέα επιβάρυνση στον καφέ, την ίδια στιγμή μάλιστα που η διεθνής τιμή της πρώτης ύλης έχει ραγδαία αύξηση. Είναι σαφές, ότι θα υπάρξουν αυξήσεις από επαγγελματίες του κλάδου το επόμενο διάστημα» τονίζει στο CNN Greece, o Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.

Σημειώνεται πως η ΠΟΕΣΕ απέστειλε και σχετική επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας την οριζόντια διατήρηση ΦΠΑ στο 13% στον καφέ καθώς και στα μη αλκοολούχα ποτά. Υπενθυμίζεται ότι από 1ης Ιουλίου, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι παραμένει μόνο για τις περιπτώσεις της παραλαβής από το κατάστημα και του delivery, και επανέρχεται στο 24% στα σερβιριζόμενα, κατά αναλογία με τα υπόλοιπα μη αλκοολούχα ποτά.

Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, κάθε επιχείρηση αποφασίζει η ίδια, πως διαμορφώνει τις τιμές των υπηρεσιών που παρέχει στους πελάτες της, την ίδια στιγμή που επιθυμεί να παραμένει ανταγωνιστική έναντι των υπολοίπων. Από την άλλη πλευρά, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τίθεται σε πολλές περιπτώσεις και ζήτημα βιωσιμότητας, ειδικά όταν έχουν ήδη συσσωρευμένες υποχρεώσεις από τις «κρίσεις» των προηγούμενων ετών.

Η διεθνής τιμή του καφέ, όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου, το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί, στην ποικιλία Arabica κατά 17% ενώ στην ποικιλία Robusta κατά 50% ενώ ο καφές συνεχίζει να επιβαρύνεται και με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Ο κ. Καββαθάς υπογραμμίζει παράλληλα ότι και στις υπόλοιπες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην εστίασημ παρότι σε μικρότερη ένταση σε σχέση με το παρελθόν, οι ανατιμήσεις συνεχίζονται, την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν τόσο το αυξημένο κόστος της ενέργειας λόγω των ενεργοβόρων συσκευών που χρησιμοποιούν αλλά και αυξημένο μισθολογικό κόστος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ