Στο επίκεντρο το «στοίχημα» για την ακρίβεια - Το υπoυργείο Ανάπτυξης επισκέπτεται ο Μητσοτάκης
Με την αντιμετώπιση της ακρίβειας να έχει τεθεί, από πλευράς κυβέρνησης ως μια από τις κρίσιμες προτεραιότητες για την επόμενη μέρα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά τον νέο γύρο επισκέψεών του σε υπουργεία, αρχής γενομένης, σήμερα, Τετάρτη, από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Λίγες μέρες μετά τον ανασχηματισμό, με τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο να διαδέχεται τον κ. Κώστα Σκρέκα στη θέση του υπουργού Ανάπτυξης, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στις 10 το πρωί, το υπουργείο, το οποίο στο χαρτοφυλάκιό του, έχει τα θέματα που σχετίζονται με την αγορά, τους καταναλωτές και τη χάραξη της πολιτικής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Στον απόηχο των Ευρωεκλογών και του «μηνύματος» που έστειλαν οι πολίτες στην κάλπη, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, είχε θέσει την αντιμετώπιση της ακρίβειας μεταξύ των ζητημάτων που βρίσκονται στο επίκεντρο για την κυβέρνηση.
Οι στόχοι του υπουργείου Ανάπτυξης
Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Tάκης Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο, έδωσε το στίγμα της πολιτικής και τους μεγάλους στόχους της επόμενης μέρας. Το ζήτημα της ακρίβειας αποτέλεσε τον πρώτο στόχο που ετέθη, με τον κ. Θεοδωρικάκο να τονίζει πως «θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την αισχροκέρδεια και να πετύχουμε την αποκλιμάκωση των τιμών» στέλνοντας το μήνυμα πως «το κέρδος είναι θεμιτό αλλά όχι η αισχροκέρδεια». Ο ίδιος έκανε λόγο για μία «δύσκολη αποστολή», τόνισε πως «θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη δεν γίνονται» ωστόσο υποσχέθηκε «σκληρή δουλειά».
Στα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει και να αποφασίσει ο κ. Θεοδωρικάκος το επόμενο διάστημα, περιλαμβάνονται και τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται ήδη για μεγάλο χρονικό διάστημα στην αγορά. Για ορισμένα εξ αυτών μάλιστα, όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε συγκεκριμένα αγαθά ή το «Καλάθι του νοικοκυριού», έχει ασκηθεί κριτική το τελευταίο διάστημα από πλευράς, στελεχών της αγοράς σχετικά με το κατά πόσον, πλέον, λειτουργούν αποτελεσματικά στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της ακρίβειας.
Αξίζει να σημειωθεί, πως στο μέτωπο της ακρίβειας, τα στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Μάιο δείχνουν αποκλιμάκωση του γενικού πληθωρισμού στην Ελλάδα, στο 2,4%, έναντι 3,2% τον Απρίλιο του 2024. Παράλληλα και στα τρόφιμα ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σημαντικά στο 2,6% σε ετήσια βάση, όταν τον Απρίλιο είχε ανέλθει στο 5,4%.
Το ζητούμενο βεβαίως είναι η αποκλιμάκωση αυτή που καταγράφεται στα στοιχεία, να αποτυπωθεί αισθητά και στην τσέπη του καταναλωτή, καθώς προς το παρόν, οι διαδοχικές και μεγάλες αυξήσεις της προηγούμενης τριετίας έχουν ήδη διαμορφώσει υψηλές τις τιμές οι οποίες συνεχίζουν να «πιέζουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών.