ΧΡΗΜΑ

Συμβουλές για την εξοικονόμηση ρεύματος για όσους χρησιμοποιούν κλιματιστικά το καλοκαίρι

Συμβουλές για την εξοικονόμηση ρεύματος για όσους χρησιμοποιούν κλιματιστικά το καλοκαίρι
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Συμβουλές για την εξοικονόμηση του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν οι πολίτες όταν χρησιμοποιούν κλιματιστικό για να δροσιστούν, έδωσε ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής 7/6.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη του παθητικού δροσισμού για να κρατήσουμε χαμηλές θερμοκρασίες στο σπίτι ή στο γραφείο μας χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κλιματιστικό.

«Κατεβάζουμε τέντες, ρολά, κλείνουμε παντζούρια σε κουφώματα τα οποία λιάζονται όλη τη μέρα για να μπλοκάρουμε την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας στο εσωτερικό του χώρου του σπιτιού» ανέφερε ο ενεργειακός επιθεωρητής, σύμφωνα με το ERTnews.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του θα πρέπει να ανοίγουμε τα κουφώματα για μιάμιση ώρα τις νυχτερινές ώρες για να αποφορτίσει όλο το θερμικό φορτίο που έχει μαζευτεί από τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, όπως είπε, «αν έχουμε τη δυνατότητα καλό είναι να τοποθετήσουμε θερμοανακλαστικές ή αντηλιακές μεμβράνες στα τζάμια, να μπλοκάρουμε δηλαδή την ηλιακή ακτινοβολία μέχρι και 80%».

Παράλληλα, υπενθύμισε κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι στα σπίτια μας: να καταβρέχουμε τις απογευματινές ώρες ή τις πρώτες πρωινές ώρες στις βεράντες με νερό γιατί έτσι βοηθάμε στη μείωση της θερμοκρασίας με την το νερό που εξατμίζεται.

Συνέστησε σε όλους όσοι σκοπεύουν να εγκαταστήσουν συσκευές ψύξης στα σπίτια τους θα πρέπει να γνωρίζουν κατά την τοποθέτησή τους ότι δεν θα πρέπει να τις βάλουν κοντά στον φούρνο της κουζίνα για να μην αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος.

«Το εξωτερικό μηχάνημα καλό είναι να είναι σε μέρος που σκιάζεται, να μην είναι εκτεθειμένο 100% στην ηλιακή ακτινοβολία. Αν είναι σε κάποιο σε κάποιο μπαλκόνι διαμερίσματος να είναι ψηλά και να σκιάζεται από την τέντα ή σε βορινό μέρος», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ