ΧΡΗΜΑ

Πώς θα κάνετε διακοπές με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού - Πώς γίνονται οι κρατήσεις

Πώς θα κάνετε διακοπές με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού - Πώς γίνονται οι κρατήσεις
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνολικά 300.000 δικαιούχοι θα κάνουν διακοπές με πάρα πολύ χαμηλό κόστος ή ακόμα και δωρεάν, ανάλογα με την περιοχή που θα επιλέξουν να κάνουν κράτηση, μέσα από τον νέο κύκλο του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για το 2024-2025. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ακόμα να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους, αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΔΩ,μέχρι και τις 9/6.

Ο νέος κύκλος του προγράμματος φέρνει και νέα δεδομένα, καθώς φέτος συμμετέχουν και τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, ενώ επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Ειδικότερα, υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και για τελείως δωρεάν διακοπές σε πεντάστερο ξενοδοχείο έως 12 ημέρες, εφόσον οι κρατήσεις γίνουν στην Βόρεια Εύβοια, στην Θεσσαλία και στον Έβρο.

Ωστόσο οι αιτήσεις υποβάλλονται σταδιακά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των δικαιούχων.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει σημασία ο χρόνος υποβολής της αίτησης για το τελικό αποτέλεσμα της κρίσης, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την μοριοδότηση κάθε αιτήματος.

Πώς θα κάνετε την κράτηση

Όσοι δουν το όνομα τους στους τελικούς πίνακες της ΔΥΠΑ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων και «κέρδισαν» την επιδότηση μπορούν να ξεκινήσουν τις οικονομικές τους διακοπές άμεσα αξιοποιώντας το voucher που θα λάβουν.

1. Ο δικαιούχος διαλέγει προορισμό και στην συνέχεια το κατάλυμμα που τον ενδιαφέρει από την επικαιροποιημένη λίστα για το πρόγραμμα «2024-2025»:

2. Στη συνέχεια ο δικαιούχος πραγματοποιεί κράτηση τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά στο κατάλυμμα της επιλογής του.

3. Κατά την άφιξή του στο τουριστικό κατάλυμα, οι πάροχοι ενεργοποιούν ηλεκτρονικά τις Επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού του δικαιούχου και των ωφελουμένων μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e- services) της ΔΥΠΑ.

Επιδότηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Αξίζει να σημειωθεί πως για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι:

1. εκτυπώνουν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (e-services) της ΔΥΠΑ την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού

2. προσέρχονται στα ταξιδιωτικά γραφεία ή πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων ή εκδοτήρια ηλεκτρονικών εισιτηρίων των παρόχων,

3. επιδεικνύουν την εκτυπωμένη Επιταγή τους και ζητούν την έκδοση Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού της κατηγορίας στην οποία εντάσσονται.

Επισημαίνεται πως για καμία κατηγορία δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, εξαιρουμένης της κατηγορίας πολυτέκνων.

Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο

Σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΥΠΑ, η παράβαση των όρων του προγράμματος από τους δικαιούχους και τους παρόχους, εκτός της διακοπής της επιδότησης, μπορεί να επιφέρει τον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει, ή την επιβολή προστίμου, ως εξής:

  • Για δικαιούχους: από το διπλάσιο της συνολικής αξίας των επιταγών του δικαιούχου/ωφελουμένων που έχει στην κατοχή του έως 500€.
  • Για παρόχους: από το δεκαπλάσιο της συνολικής αξίας κάθε επιταγής για την οποία σημειώνεται παράβαση και έως 10.000€.

Στην περίπτωση που η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού - Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης δεν συσχετίζεται τοπικά ή και χρονικά με την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού Διαμονής σε Τουριστικά Καταλύματα, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρ. 10 της παρούσας, ο δικαιούχος οφείλει να επιστρέψει στην ΔΥΠΑ το ποσό της επιδότησης που καταβάλλεται στον Πάροχο Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων, με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΥΠΑ.

Ποιοι μένουν «εκτός»

Υπενθυμίζεται πως στο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετάσχουν εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο και όσοι (εκτός των ΑμεΑ) πήραν επιταγή στο πρόγραμμα 2023-24.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις, μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ ΕΔΩ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ