ΧΡΗΜΑ

Ακρίβεια: Τι λέει η βιομηχανία τροφίμων για τις αυξήσεις στις τιμές

Eurokinissi / Files

Ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τρόφιμων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 5,4% ενώ από την πλευρά της, η εγχώρια βιομηχανία επώνυμων τυποποιημένων τροφίμων, επισημαίνει πως δεν ευθύνεται για την άνοδο των τιμών.

«Ο κλάδος μας δυστυχώς έχει βρεθεί άδικα στο στόχαστρο της κριτικής και έχουμε φτάσει στο σημείο να συνδέουμε τον πληθωρισμό με τον κλάδο των τροφίμων. Είναι στιγμή να σταματήσουμε να λέμε μισές αλήθειες, να δούμε την εικόνα στο σύνολό της και την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα μας» σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Ιωάννης Γιώτης, στο πλαίσιο της ανοιχτής συνεδρίασης της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

Σχετικά με το πόσο επιδρά στον πληθωρισμό, στην παρούσα φάση, ο κλάδος των επώνυμων τυποποιημένων τροφίμων, ο κ. Γιώτης σημείωσε πως με βάση και τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, στον πληθωρισμό των τροφίμων τον Απρίλιο, «εάν εξαιρέσουμε το ελαιόλαδο και την «ακραία» επίδρασή του - λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του και της μεγάλης κατανάλωσής του στη χώρα μας- ο πληθωρισμός των τυποποιημένων τροφίμων ήταν τον περασμένο μήνα, μόλις 0,6%».

«Ξεκάθαρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων τροφίμων και ποτών δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό», σύμφωνα με τον κ. Γιώτη ο οποίος συμπλήρωσε πως η άνοδος των τιμών πυροδοτήθηκε από διεθνείς παράγοντες και κυρίως από την αύξηση του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών. «Ειδικά στα τρόφιμα, μόνο για το κόστος των πρώτων υλών και υλικών συσκευασιών, η αύξηση ξεπερνάει το 50% του κόστους παραγωγής» υπογράμμισε.

Αναλυτικά, στην τοποθέτησή του ο κ. Γιώτης, επεσήμανε πως η βιομηχανία καλείται να διαχειριστεί μια τριπλή κρίση με την ταυτόχρονη αύξηση του κόστους της ενέργειας, του κόστους πρώτων υλών λόγω της κλιματικής αλλαγής και του επιπρόσθετου κόστους που επιφέρουν σε ολόκληρη την αλυσίδα οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις από εθνικές και ευρωπαϊκές νομοθεσίες της πράσινης μετάβασης. Επανέλαβε επίσης, το σταθερό αίτημα του κλάδου προς την κυβέρνηση, για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και διατύπωσε τη δέσμευση του Συνδέσμου να στηρίξει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το όφελος της μείωσης θα περάσει στον καταναλωτή.

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθάρισε σχετικά με τις προσδοκίες της βιομηχανίας τροφίμων για μείωση του ΦΠΑ πως «δεν θέλω να βάλω την υπογραφή μου σε μια αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού». Σχετικά δε, με τα μέτρα κατά της ακρίβειας που βρίσκονται ακόμα σε ισχύ στην αγορά, διευκρίνισε πως είναι προσωρινά και καθώς το φαινόμενο φαίνεται να είναι σε αποδρομή, αυτά θα αρθούν όταν υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης