ΧΡΗΜΑ

Έχετε μήνυμα από την ΑΑΔΕ - «Καμπανάκι» για δόσεις και υποχρεώσεις

PIXABAY

Online θα είναι σε λίγες εβδομάδες το νέο φορολογικό «ξυπνητήρι» της ΑΑΔΕ, το οποίο θα στέλνει μήνυμα στον φορολογούμενο για να του υπενθυμίσει ότι πρέπει να πληρώσει την δόση της ρυθμισμένης οφειλής του.

Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία που στόχο έχει να μην χάνονται οι ρυθμίσεις και να πληρώνονται εγκαίρως οι φορολογικές υποχρεώσεις, ακόμα και αν ο υπόχρεος το έχει ξεχάσει. Έτσι χιλιάδες φορολογούμενοι θα καταφέρουν να διατηρήσουν ενεργές τις ρυθμίσεις οφειλών τους, συμβάλλοντας παράλληλα και στην ομαλή ροή των φορολογικών εσόδων στον προϋπολογισμό.

Στην πράξη, ο φορολογούμενος θα λαμβάνει την υπενθύμιση στο email που έχει δηλώσει, αλλά και με ειδοποίηση μέσα από την εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Φυσικά ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερωθεί ανά πάσα στιγμή και μέσα από την προσωπική τους σελίδα στο taxisnet.

Τι γίνεται αν «χαθεί» μια δόση

Αν ο φορολογούμενος δεν πληρώσει στην ώρα του μία από τις δόσεις του, τότε θα ενεργοποιείται ο συναγερμός της ΑΑΔε και ο οφειλέτης θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης, ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα του.

Σε περίπτωση που δεν το κάνει εγκαίρως, τότε η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συναγερμός για τα χρέη αφορά και τους οφειλέτες που κρατούν αποστάσεις από τις ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να είναι ανοικτοί σε κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας. Έτσι και αυτοί θα λαμβάνουν μηνύματα υπενθύμισης.

Ψηφιακό σύστημα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση

Σύμφωνα με τα όσα έχει παρουσιάσει το υπουργείο εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η μετάβαση σε ένα κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των ρυθμίσεων οφειλών, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, «θωρακίζει την απρόσκοπτη αποπληρωμή των ρυθμίσεων, ενισχύει τα φορολογικά έσοδα, αυτοματοποιεί την διαδικασία και ενισχύει την διαφάνεια μεταξύ του οφειλέτη και της φορολογικής αρχής».

Με τον μηχανισμό έγκαιρης ειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρύθμισης:

  • Όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικα.
  • Αν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε,
  • Αν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης