ΧΡΗΜΑ

Πασχαλινό τραπέζι: Οι αγορές της τελευταίας στιγμής για τους καταναλωτές

Πασχαλινό τραπέζι: Οι αγορές της τελευταίας στιγμής για τους καταναλωτές
INTIME NEWS

Τις τελευταίας αγορές τους για το πασχαλινό τραπέζι ολοκληρώνουν, σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, οι καταναλωτές.

Τα σούπερ μάρκετ, από τα οποία πραγματοποιούν συνήθως τον κύριο όγκο των αγορών τους, θα είναι ανοιχτά έως το απόγευμα, με το ωράριο να διαφοροποιείται ανά αλυσίδα και ανά περιοχή, καθώς ορισμένα θα είναι ανοιχτά και έως τις 8 το βράδυ. Η αγοραστική κίνηση κορυφώνεται και στα συνοικιακά καταστήματα, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνους, όπως και στις μεγάλες αγορές τροφίμων.

Το φετινό πασχαλινό τραπέζι για 6 έως 8 άτομα αναμένεται να κοστίσει από 89,04 έως 130,04 ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ, ακριβότερο έως και κατά 19,3% σε σχέση με το 2023, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στην κατηγορία των τροφίμων που συνεχίστηκαν, κατά τη διάρκεια του έτους. Το τελικό κόστος για κάθε νοικοκυριό ωστόσο διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιλογές που κάνουν οι καταναλωτές ως προς τα προϊόντα που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι τους αλλά και τα καταστήματα από τα οποία πραγματοποιούν τις αγορές τους. Εξάλλου στα περισσότερα πασχαλινά εδέσματα, το εύρος των τιμών είναι μεγάλο, ανάλογα με το καταστήματα, την περιοχή και την ποιότητα των προϊόντων.

Τα τρόφιμα με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Αρνί και κατσίκι, λαχανικά και φρούτα, ελαιόλαδο και φέτα, αποτελούν τα τρόφιμα στα οποία, στο σύνολο της αγοράς, εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ. Ενδεικτικά στο αρνί οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες συνολικά κατά 15,1% και στο κατσίκι κατά 25,1%. Στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπου μέχρι σήμερα εφαρμόζεται το «Καλάθι του Πάσχα» οι καταναλωτές βρίσκουν το αρνί σε τιμές έως και 9,99 ευρώ το κιλό και το κατσίκι έως 10,99 ευρώ το κιλό ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία από 13,05 έως 16,90 ευρώ το κιλό και 13,48 έως 18,70 ευρώ το κιλό, αντίστοιχα.

Λαχανικά, φρούτα και ελαιόλαδο που οδηγούν, άλλωστε την κούρσα των ανατιμήσεων τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ανεβάζουν επίσης το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού. Το παρθένο ελαιόλαδο είναι ακριβότερο κατά 45,2% σε σχέση με πέρσι, καθώς, όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ, οι καταναλωτές το 2023 το αγόραζαν προς 6,77 ευρώ το λίτρο ενώ φέτος κοστίζει 9,83 ευρώ το λίτρο. Ακριβότερες κατά 30,3% σε σχέση με πέρσι είναι οι ντομάτες, κατά 30,4% τα μήλα, κατά 27,8% τα πορτοκάλια, οι πατάτες καταγράφουν αύξηση 18,6% και 16,4% το λάχανο. Αύξηση σε σχέση με πέρσι είναι και η τιμή της φέτος, κατά 20,7%.

Παράλληλα, το ράλι ανόδου των διεθνών τιμών του κακάο έχει οδηγήσει σε ανατιμήσεις τη σοκολάτα, με τους καταναλωτές να βρίσκουν στο σούπερ μάρκετ, τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά ιδιωτικής ετικέτας, στα 19,09 ευρώ το κιλό (περίπου 4,20 τα 220 γραμμάρια) και τα επώνυμα ακόμη και στα 62 ευρώ το κιλό.

Αλλάζουν συνήθειες οι καταναλωτές

Εν μέσω ακρίβειας και πληθωριστικών πιέσεων οι καταναλωτές, σε μεγάλο βαθμό, έχουν πλέον αναπροσαρμόσει και τις συνήθειες τους κατά την περίοδο των γιορτών. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, το πασχαλινό τραπέζι γίνεται μικρότερο, οι ποσότητες των τροφίμων που αγοράζουν περιορίζονται ενώ όλο και περισσότεροι επιλέγουν να φτιάξουν στο σπίτι, πολλά από τα παραδοσιακά εδέσματα, αντί να τα αγοράσουν.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, το 43% δηλώνει ότι θα συμμετέχει σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια, άνω των 10 ατόμων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 έφτανε το 67%. Το 33% δηλώνει ότι θα σουβλίσει αρνί έναντι του 67% το 2019. Μειωμένο ακόμη και σε σχέση με πέρσι είναι και το ποσοστό που δηλώνει ότι θα κάνει πασχαλινό γεύμα σε κάποιο εστιατόριο(9% έναντι 12% το 2023). Την ίδια στιγμή το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησε ότι θα φτιάξει γλυκά στο σπίτι αντί να τα αγοράσει ανεβαίνει από το 43% στο 50% ενώ το 79% θα βάψει αυγά έναντι του 62% το 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ