ΧΡΗΜΑ

ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ: Αυξημένο έως και 19,3% το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού

ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ: Αυξημένο έως και 19,3% το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού
INTIME NEWS

Από 89,04 έως 130,04 ευρώ υπολογίζει το κόστος για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, αυξημένο κατά 16,3% έως 19,3% σε σχέση με το 2023.

Σημειώνεται πως το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων, δηλαδή τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπου εφαρμόζεται το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και το «Καλάθι του Πάσχα» όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ, η τιμή στο κατσίκι εμφανίζεται αυξημένη κατά 25,1% σε σχέση με πέρσι και στο αρνί κατά 15,1%, ενώ αύξηση 23,2% καταγράφεται και στο κοτόπουλο. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και σε φρούτα και λαχανικά, ενδεικτικά, κατά 30,3% στις ντομάτες, 30,4% στα μήλα και 27,8% στα πορτοκάλια ενώ μείωση εμφανίζει η τιμή στο μαρούλι κατά 12%. Κατά 45,2% είναι αυξημένη η τιμή στο παρθένο ελαιόλαδο και κατά 20,7% στη φέτα. Στα πασχαλινά εδέσματα, το τσουρέκι εμφανίζει αύξηση 3,1% και 1,2% τα βαμμένα αυγά. Αυξημένες είναι οι τιμές και στα αναψυκτικά κατά 3,8% και στις μπύρες κατά 4,4%.

esee-1.jpg





2024

2023

Μεταβολή 2024/2023

(%)

Ενδεικτικά προϊόντα

Κόστος/ μονάδα (€)

Ποσότητα

Συνολικό κόστος (€)

Συνολικό κόστος (€)

Αρνί

11,50

5 κιλά

57,50

ή

62,50

ή

21,50

49,95

15,1%

Κατσίκι

12,50

5 κιλά

49,95

25,1%

Κοτόπουλο

4,30

5 κιλά

17,45

23,2%

Κρεμμύδια ξερά

1,19

1 κιλό

1,19

0,97

22,7%

Πατάτες

1,15

3 κιλά

3,45

2,91

18,6%

Παντζάρι

1,39

1 κιλό

1,39

1,24

12,1%

Καρότα

1,00

1 κιλό

1,00

0,88

13,6%

Μαρούλι

0,55

4 τεμάχια

2,20

2,40

-12,0%

Λάχανο

0,85

1 κιλό

0,85

0,73

16,4%

Ντομάτες

1,85

2 κιλά

3,70

2,84

30,3%

Σπανάκι

1,89

1 κιλό

1,89

1,50

26,0%

Αγγούρια

0,55

3 τεμάχια

1,65

1,60

3,1%

Μήλα

1,46

2 κιλά

2,92

2,24

30,4%

Πορτοκάλια

0,92

2 κιλά

1,84

1,44

27,8%

Μουστάρδα (250 gr)

2,20

1 τεμάχιο

2,20

2,06

6,8%

Τσουρέκι (450 gr)

3,95

2 τεμάχια

7,90

7,66

3,1%

Βαμμένα αυγά (12άδα)

5,85

Μία 12άδα

5,85

5,78

1,2%

Φέτα σε άλμη (400 gr)

6,24

1 τεμάχιο

6,24

5,17

20,7%

Παρθένο ελαιόλαδο

9,83

1 λίτρο

9,83

6,77

45,2%

Αναψυκτικά (1,5 lt)

1,37

2 φιάλες

2,74

2,64

3,8%

Μπύρες (500 ml)

2,14

5 φιάλες

10,70

10,25

4,4%

Συνολική Μεταβολή (σε € και σε %)

Από 89,04 έως 130,04

Από 76,53 έως 109,03

Από 16,3% έως 19,3%

Πηγή: ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ

Πίνακας 2: Εκτίμηση εύρους τιμών (σε €) προϊόντων πασχαλινού τραπεζιού, 2024

Είδη

Βαρβάκειος Αγορά

(από – έως)

Super-Markets

(από – έως)

Ειδικευμένα καταστήματα

(από-έως)

Αρνί

9,99 – 11,99

8,90 – 10,99

13,05 – 16,90

Κατσίκι

11,99 – 13,99

9,90 – 11,90

13,48 – 18,70

Κοτόπουλο

4,89 – 5,49

3,49 – 5,10

5,00 – 7,80

Κρεμμύδια ξερά

1,09 -1,19

1,15 – 1,54

1,20 – 1,90

Πατάτες

1,49 – 1,79

0,99 – 1,59

1,29 – 2,49

Παντζάρι

1,35 – 1,49

1,35 – 1,99

1,39 – 2,89

Καρότα

1,39 – 1,59

1,14 – 1,86

0,99 – 2,69

Μαρούλι

0,45 – 0,55

0,50 – 0,83

0,30 – 0,82

Λάχανο

0,89 – 1,09

0,51 – 0,96

0,99 – 2,20

Ντομάτες

1,79 – 1,99

1,98 – 2,49

1,50 – 3,80

Σπανάκι

1,89 – 2,04

1,55 – 2,05

1,79 – 3,89

Αγγούρια

0,38 – 0,58

0,38 – 1,03

0,38 – 0,92

Μήλα

1,09 – 1,19

1,42 – 2,86

1,50 – 3,55

Πορτοκάλια

0,99 – 1,19

0,79 – 1,50

1,10 – 2,75

Μουστάρδα (250 gr)

-

0,89 – 3,65

3,50 – 7,15

Τσουρέκι (450 gr)

-

2,25 – 5,85

5,50 – 11,50

Βαμμένα αυγά (12άδα)

-

2,48 – 12,29

6,50 – 13,00

Φέτα σε άλμη (400 gr)

-

6,24 – 8,58

7, 50 – 18,00

Παρθένο ελαιόλαδο

-

8,06 – 24,72

8,50 – 14,00

Αναψυκτικά (1.5 lt)

-

0,99 – 1,71

1,50 -2,75

Μπύρες

-

1,74 – 3,90

3,00 – 6,25

Πηγή: ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ

Μεθοδολογικό Σημείωμα

Το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ πραγματοποίησε, κατά το διάστημα 26-29 Απριλίου 2024, ενδεικτική καταγραφή των τιμών πώλησης των προϊόντων του πασχαλινού τραπεζιού, με τη μέθοδο της επιτόπιας παρατήρησης σε εμπορικές αγορές της Αττικής και διαμέσου τηλεφωνικής συνέντευξης για τη Θεσσαλονίκη. Επισημαίνεται ότι: α) Η καταγραφή των τιμών είναι ενδεικτική και δεν αντανακλά πλήρως το επίπεδο των τιμών σε πανελλαδικό επίπεδο, β) Στην καταγραφή εξαιρέθηκαν τα προϊόντα που διατίθενται με το καθεστώς των προσφορών (προωθητικών ενεργειών), γ) Για την αποτύπωση της μίας αντιπροσωπευτικής τιμής ανά προϊόν χρησιμοποιήθηκαν σταθμισμένοι (και μη) μέσοι όροι, δ) Ο υπολογισμός του κόστους έγινε με βάσει ένα είδος κρέατος και ε) Κατά την εκτίμηση εξαιρέθηκαν οι ακραίες τιμές.