Πάνος Τσακλόγλου: Τεράστια πρόοδος στις εκκρεμείς συντάξεις - Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός τους
Ανανεώθηκε:
Για «τιτάνια προσπάθεια που είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων αλλά και του μέσου χρόνου απονομής αυτών», έκανε λόγο ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.
Ο υφυπουργός Εργασίας που επισκέφθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, Α', τη Β΄ και τη Γ' Τοπική Διεύθυνση Ηρακλείου, στην Αγίου Μηνά, τη Νέα Αλικαρνασσό και τον Εσταυρωμένο, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση, που επικρατεί, αλλά και για προβλήματα που πιθανόν εντοπίζονται, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει προκειμένου να μειωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις.
Ο κ. Τσακλόγλου επικαλούμενος τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, ανέφερε ότι οι εκκρεμείς, ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις είναι λιγότερες από 23.000. Όπως είπε ο υφυπουργός, αυτός ο αριθμός το 2019 δεν ήταν δεκάδες, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ, πλέον, ακόμα και στην περίπτωση των εκκρεμών συντάξεων, ο χρόνος απονομής είναι πολύ πιο σύντομος απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη στελέχωση του e-ΕΦΚΑ με 700 περίπου εργαζόμενους, μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, αλλά και στην αναβάθμιση του φορέα τα επόμενα χρόνια, μέσω της λειτουργίας νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων.
Επιπλέον, σημείωσε: «Δική μου δουλειά είναι κυρίως νομοθετική, αλλά και αυτή που σχετίζεται με τους πόρους για την καλή λειτουργία του e-ΕΦΚΑ. Η οργανωτική και επιχειρησιακή λειτουργία του φορέα ανήκει στη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ και νομίζω ότι τόσο στην παρούσα όσο και στην προηγούμενη διοίκηση του φορέα αξίζει ένα πολύ μεγάλο μπράβο, καθώς έχουν κάνει έναν τεράστιο αγώνα, του οποίου τα αποτελέσματά είναι ορατά».
Σε ερώτηση για τον κατώτατο μισθό, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε τα εξής: «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας, χωρίς, όμως, η αύξηση του κατώτατου μισθού να μειώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να προκαλέσει αύξηση της ανεργίας και χειροτέρευση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση. Όμως, νομίζω ότι από όλα αυτά που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια φάνηκε ότι τα έχουμε πάει πολύ καλά και νομίζω ότι θα συμβεί το ίδιο και εφέτος».