ΧΡΗΜΑ

Κατώτατος μισθός: Πόσο μπορεί να φθάσει με τις τριετίες - Αυξημένο και το δώρο Πάσχα φέτος

ΙΝΤΙΜΕ

Μέχρι και τα 1.259 ευρώ με τις τριετίες μπορεί να φθάσει ο κατώτατος μισθός μετά την 4η αύξηση που ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή (29/3) στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το κέρδος για τους εργαζόμενους, ανέρχεται σε τέσσερις επιπλέον μισθούς όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ενώ συνολικά 13 κατηγορίες επιδομάτων και παροχών αυξάνονται μαζί με τον κατώτατο μισθό.

Τα 830 ευρώ μικτά ή 706 ευρώ «καθαρά» αφορούν περίπου 560.000 εργαζόμενους, μισθωτούς και αμειβόμενους με ημερομίσθιο, σύμφωνα με την εξειδίκευση της απόφασης από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

«Σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ και του κατώτατου ημερομισθίου στα 37,07 ευρώ. Πρόκειται για μία γενναία αύξηση κατά 50 ευρώ μηνιαίως, με την οποία η κυβέρνηση εκπληρώνει τη δέσμευσή της για καλύτερους μισθούς για τους συμπολίτες μας», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην ακρίβεια και στην περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης,ενώ θετικά τοποθετήθηκε η ΓΣΕΒΕΕ λέγοντας πως η αύξηση ήταν ήταν απαραίτητη.

Χατζηδάκης: Ήταν μία δύσκολη απόφαση

«Ήταν μία δύσκολη απόφαση, γιατί πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και να αντέξουν οι επιχειρήσεις. Εμείς εξαντλήσαμε τις δυνατότητες από πλευράς αντοχών της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Η αύξηση υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό μέχρι το τέλος της χρονιάς. Συνολικά από το 2019, η αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι 11-12 μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συνέχισε:

«Μειώσαμε 4,6 μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων από το 2019 και θα μειώσουμε περαιτέρω από 1η Ιανουαρίου 2025».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, τόνισε: «Όλοι συμφωνούν σε όλη την Ευρώπη, ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Στην Ελλάδα επιμένει ο πληθωρισμός. Ωστόσο, η κατάσταση αποκλιμακώνεται, ακόμη και στο ρεύμα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

ΓΣΕΒΕΕ: Απαραίτητη η αύξηση

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήταν απαραίτητη, κυρίως για την ενίσχυση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων εργαζομένων, των οποίων το εισόδημα επηρεάζεται περισσότερο από τον επίμονο πληθωρισμό.

Αυτό σημειώνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος αλλά όπως προσθέτει σε ανακοίνωσή της:

«Προκειμένου η αύξηση που αποφασίστηκε να έχει αξία, είναι αναγκαίο να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών. Αναγκαία είναι, επίσης, και η λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που τα τελευταία 2 έτη έχει αυξηθεί κατά 35%, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Τέτοια θα μπορούσαν να είναι η πλήρης κατάργηση τους τέλους επιτηδεύματος, η ρεαλιστική ρύθμιση των οφειλών, η μείωση των έμμεσων φόρων, ο περιορισμός των ειδικών φόρων και τελών, η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τα εισοδήματα που αποκτώνται από επιχειρηματική δραστηριότητα και βέβαια η απόσυρση της τεκμαρτής φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων, η οποία θα τις επιβαρύνει έτι περαιτέρω καθώς συνδέεται άμεσα με το ύψος του κατώτατου μισθού. Τέλος, επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας, ότι η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα πρέπει να επιστρέψει στους Κοινωνικούς Εταίρους. Η διοικητική διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, η οποία αντικατέστησε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και την έκταση της ΕΓΣΣΕ, εκτός ότι εμπεριέχει μια στείρα διαδικασία κοινωνικού διαλόγου, αποτελεί συστηματικά και προϊόν πολιτικής εργαλειοποίησης».

Αύξηση στα 830 ευρώ - Πώς επηρεάζει επιδόματα και τριετίες

Η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού, υπερκαλύπτει την άνοδο του πληθωρισμού και τον ανεβάζει την Ελλάδα στην 11η θέση στην κατάταξη της Ευρώπης, ανάμεσα στις 22 χώρες που εφαρμόζουν το σύστημα του κατώτατου.

Τα 830 ευρώ μικτά ή 706 ευρώ «καθαρά» αφορούν περίπου 560.000 εργαζόμενους, μισθωτούς και αμειβόμενους με ημερομίσθιο, σύμφωνα με την εξειδίκευση της απόφασης από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αλλά ενισχύουν και μια σειρά από επιδόματα και παροχές, μεταξύ των οποίων τις «τριετίες» και το δώρο Πάσχα.

Ανάμεσα τους είναι η Ειδική Παροχή Μητρότητας μισθωτών και μη μισθωτών, το Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων, η Αποζημίωση Μαθητευομένων ΕΠΑ.Σ Μαθητείας και το Ειδικό Επίδομα Γραπτών Εξετάσεων σε εργαζόμενους φοιτητές, μεταξύ άλλων.

Συγκεκριμένα, συνολικά 13 κατηγορίες επιδομάτων και παροχών αυξάνονται μαζί με τον κατώτατο μισθό.

Αυτά είναι τα εξής:

Κερδισμένες οι «τριετίες»

Παράλληλα, η αύξηση αυτή επηρεάζει και τις τριετίες, κάτι που αφορά περίπου 100.000 μισθωτούς.

Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός με κατοχυρωμένες τριετίες διαμορφώνεται με αναλογική αύξηση 10%, 20% και 30%, ως εξής:

  • 1 τριετία: Από 858 ευρώ σε 913 ευρώ
  • 2 τριετίες: Από 936 ευρώ σε 996 ευρώ
  • 3 τριετίες: Από 1.014 ευρώ σε 1.079 ευρώ

Το ημερομίσθιο διαμορφώνεται στα 37,01 ευρώ, από 34,84 ευρώ.

Αύξηση και στο Δώρο Πάσχα

Αυξημένο θα είναι το Δώρο Πάσχα που θα λάβουν οι εργαζόμενοι που αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό φέτος.

Συγκεκριμένα, το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα.

Έτσι, το φετινό Δώρο αναμένεται να ανέλθει στα 406 ευρώ, για όσους έχουν δουλέψει ολόκληρο το 4μηνο από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου.

Κέρδος τέσσερις επιπλέον μισθοί τον χρόνο - Έξι βασικά σημεία από τη νέα αύξηση

Στα 2.218 ευρώ καθαρά που σημαίνει τέσσερις μισθοί επιπλέον ετησίως σε σχέση με το 2019, ανέρχεται το κέρδος για τους εργαζόμενους μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, στα 824 ευρώ που ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή (29/3) στο υπουργικό συμβούλιο.

Αναλυτικά οι διαμορφώσεις των μισθών, μετά και την αύξηση του κατώτατου και τις αυξήσεις που θα εμφανιστουν και επίδοματα και τριετίες όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές σε σχετικό υπόμνημα έχουν ως εξής:

Συγκεκριμένα στο υπόμνημα αναφέρεται:

1. Για 4η φορά αυξάνεται ο κατώτατος μισθός επί κυβέρνησης ΝΔ

2. Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός (σε 14μηνη βάση) από 650 που ήταν το 2019. Αυτό σημαίνει αύξηση 27,7% (+180 ευρώ το μήνα) σε σχέση με το 2019. Άρα καθαρά 706 ευρώ το μήνα.

Σε 12μηνη βάση ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 968 ευρώ το μήνα (+210 ευρώ σε σχέση με το 2019). Άρα καθαρά 824 ευρώ το μήνα.

Το χρόνο η αύξηση αυτή ανέρχεται στα 2.218 ευρώ καθαρά, ποσό που ισοδυναμεί με 4 επιπλέον καθαρούς μισθούς στην τσέπη του εργαζόμενου σε σχέση με το 2019 (σε 14μηνη βάση).

3. Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες, δώρα και 13 κατηγορίες επιδομάτων και παροχών, όπως την τακτική επιδότηση ανεργίας, την ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, το ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων, το ειδικό εποχικό βοήθημα και το επίδομα εργασίας

4. Οι 4 αυξήσεις του κατώτατου μισθού υπερκαλύπτουν την αύξηση του πληθωρισμού:

Από το 2019 μέχρι το τέλος του 2024 σωρευτικά ο πληθωρισμός θα είναι 16,5% και η μεταβολή στον κατώτατο μισθό είναι 27,7% σε μικτή και 28,9% σε καθαρή βάση.

5. Ο μέσος μισθός από το 2019 μέχρι το τέλος του 2023 έχει αυξηθεί 19%. Την ίδια περίοδο σωρευτικά ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά 13%.

6. Με τη νέα αύξηση, η Ελλάδα ανεβαίνει στη 11η θέση ανάμεσα στις 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν κατώτατο μισθό. Αν συνυπολογιστεί η αγοραστική δύναμη, η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην 13η θέση ανάμεσα στις 22 χώρες.

Μιχαηλίδου: Προχωράμε σε νέα γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού

«Σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ και του κατώτατου ημερομισθίου στα 37,07 ευρώ. Πρόκειται για μια γενναία αύξηση κατά 50 ευρώ μηνιαίως, με την οποία η Κυβέρνηση εκπληρώνει τη δέσμευσή της για καλύτερους μισθούς για τους συμπολίτες μας», είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, υπογράμμισε, ότι με τη νέα γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό, την τέταρτη διαδοχική από το 2019, που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου, έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα των εργαζομένων. Μάλιστα όπως τόνισε η αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων από το 2019 μέχρι σήμερα αποτυπώνεται και στη μείωση του ποσοστού των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. «Το 2019 το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό ήταν στο 27%. Σήμερα το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 22%. Πρόκειται για μια σημαντική βελτίωση που είναι πολλαπλάσια αν αναλογιστούμε ότι το διάστημα αυτό έχουν προστεθεί στο εργατικό δυναμικό της χώρας 400.000 περισσότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με το 2019» είπε.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε ότι η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό αποτελεί προϊόν της διαβούλευσης που προηγήθηκε με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και λαμβάνει υπόψιν της τις ανάγκες των νοικοκυριών, τις αντοχές των επιχειρήσεων και τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας και υπερκαλύπτει τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα από το 2019 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί σωρευτικά κατά 27,7% την ώρα που η αύξηση του πληθωρισμού την ίδια περίοδο ήταν 16,6%.

Όπως είπε χαρακτηριστικά για τον καθορισμό του ύψους της αύξησης του νέου κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη οι εξής παράγοντες: η μείωση της ανεργίας στο 10,4% τον Ιανουάριο του 2024, η υποχώρηση του πληθωρισμού, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας και φυσικά οι θετικές προοπτικές ανάπτυξης της και τη φετινή χρονιά.

«Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται γιατί το επιτρέπει η οικονομία μας και γιατί πρέπει ο παραγόμενος εθνικός μας πλούτος να διανέμεται με όρους δικαιοσύνης» επεσήμανε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της η Δόμνα Μιχαηλίδου. Και σημείωσε: «Με προσεκτικά βήματα και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, υλοποιούμε την προεκλογική δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας. Με την τέταρτη διαδοχική αύξηση από το 2019 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%. Έχουν προστεθεί δηλαδή ετησίως τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα των εργαζομένων».

«Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση των ετήσιων αποδοχών για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία, ιδίως μετά και το ξεπάγωμα, ύστερα από 12 χρόνια, των τριετιών. Αυτό σημαίνει υψηλότερες αποδοχές έως και 30% για χιλιάδες εργαζόμενους», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ειδική αναφορά έκανε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στα οφέλη που θα έχουν όσοι λαμβάνουν επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας, η ειδική παροχή μητρότητας, το ειδικό εφάπαξ βοήθημα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. «Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις 13 συνολικά κατηγορίες επιδομάτων, παροχών και επιδοτούμενων προγραμμάτων που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Πρώτα και κύρια αυξάνεται το τακτικό επίδομα ανεργίας στα 510 ευρώ από τα 400 ευρώ που ήταν το 2019. Το επίδομα μητρότητας το οποίο πρόσφατα επεκτάθηκε και στις μισθωτές μητέρες και στις αγρότισσες αλλά και όλα τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της ΔΥΠΑ» ανέφερε.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης και οι Γενικοί Γραμματείς Άννα Στρατινάκη και Νίκος Μηλαπίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης