ΧΡΗΜΑ

Στον «πάγο» οι δόσεις των στεγαστικών δανείων μέχρι το τέλος του 2024

Στον «πάγο» οι δόσεις των στεγαστικών δανείων μέχρι το τέλος του 2024
Unsplash

Σταθερή αναμένεται να παραμείνει η δόση των στεγαστικών δανείων για όσους δανειολήπτες την καταβάλλουν με συνέπεια, μετά από άτυπη απόφαση των ελληνικών τραπεζών να παρατείνουν το μέτρο προστασίας των οφειλετών από τη ραγδαία άνοδο των επιτοκίων, έως το τέλος του 2024.

Πρόκειται για ένα «μέτρο» που εφαρμόζουν οι εγχώριες τράπεζες, στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια, κρατώντας τα επιτόκια στα επίπεδα του Μαρτίου 2023, με φόντο την εκτόξευση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Και το οποίο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο 2024.

Ωστόσο, το γεγονός πως τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν εκτιναχθεί κατά 450 μονάδες βάσης, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με τη δόση των στεγαστικών δανείων να εκτοξεύεται σε αρκετές περιπτώσεις πάνω από το 50%, οδηγεί τους τραπεζίτες σε μια άτυπη παράταση της πρωτοβουλίας έως το τέλος του 2024.

Αυτό σημαίνει ότι σε όλα τα ενήμερα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, το Euribor ισούται με 2,85%.

«Πιθανή» μια μείωση των επιτοκίων

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα όσα είπε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ του Νταβός, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια της το καλοκαίρι του 2024.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg, η πρόεδρος της ΕΚΤ ερωτήθηκε εάν θα μπορούσε να υπάρξει υποστήριξη μίας τέτοιας κίνησης, δεδομένου ότι αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωτράπεζας έχουν σηματοδοτήσει το εν λόγω χρονοδιάγραμμα.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απάντησε «θα έλεγα ότι είναι πιθανό», ωστόσο δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «θα πρέπει βέβαια να είμαι επιφυλακτική», καθώς η πολιτική της ΕΚΤ «βασίζεται στα εισερχόμενα δεδομένα και ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα επίπεδο αβεβαιότητας, ενώ ορισμένοι δείκτες δεν είναι σταθεροί στο επίπεδο που θα θέλαμε να τους δούμε».

Μάλιστα εξήγησε πως: «Δεν βοηθάει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, αν οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές σε σύγκριση με αυτό που είναι πιθανό να συμβεί».