ΧΡΗΜΑ

Οι πέντε αλλαγές που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο – Πώς μας επηρεάζουν

Οι πέντε αλλαγές που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο – Πώς μας επηρεάζουν
ΙΝΤΙΜΕ / ΣΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με στόχο την καταπολέμιση της φοροδιαφυγής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει νέα δεδομένα στην καθημερινότητα των επαγγελματιών αλλά και των καταναλωτών, με την υποχρεωτική διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, τη δυνατότητα πληρωμών με το σύστημα IRIS, αλλά και την εισαγωγή ενός νέου συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, μεταξύ άλλων.

1. Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι προγραμματισμένη να γίνει μέσα στο 2024 και αποτελεί ένα στοίχημα που το οικονομικό επιτελείο θέλει να «κερδίσει», καθώς αναμένεται να βάλει τέλος σε ένα μεγάλο ποσοστό της φοροδιαφυγής.

Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η εφαρμογή του θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου του 2024

2. Κλειδωμένες και προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

Από 1η Ιανουαρίου 2024 οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν «κλειδωμένες» δηλώσεις ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις ΦΠΑ θα είναι αυτόματα προσυμπληρωμένες από την από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA και κατά συνέπεια οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν για να τροποποιούν τα δεδομένα, καθώς τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των δηλώσεων θα είναι κλειδωμένα.

Αυτό σημαίνει πως τα έσοδα που θα υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ να μην είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Αντίστοιχα, τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Αξίζει να σημειωθεί πως από 1/1/24 όλα τα δεδομένα των λογιστικών βιβλίων, των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, των φορολογικών μνημών και των αρχείων που δημιουργούν οι φορολογικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί, θα διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Αναγραφή QR code στα τιμολόγια

Από 1/1/24 όλα τα τιμολόγια που εκδίδονται από αυτοματοποιημένο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν σήμανση QR Code και να διαβιβάζονται αυτόματα στην ΑΑΔΕ. Με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να διαβιβάσουν τα στοιχεία αργότερα μέσα στην ημέρα, διαφορετικά το QR Code δεν θα έχει τα απαραίτητα στοιχεία.

Σύστημα IRIS

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό, θα δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS).

Συγκεκριμένα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι υποχρεούνται να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών, όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει. Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών.

Οι πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS γίνονται άμεσα από τον κινητό των καταναλωτών χωρίς καμία προμήθεια για συναλλαγές έως 500 ευρώ.

Μάλιστα, οι καταναλωτές, εφόσον έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking θα μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους μέσα σε δευτερόλεπτα πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, στοιχεία τα οποία μπορούν για λόγους διευκόλυνσης να παρέχονται υπό μορφή QR Code προς σάρωση.

Η αναγραφή του QR Code για πληρωμές IRIS θα αποτυπώνεται στο σώμα της απόδειξης που εκδίδεται ώστε η έκδοσή της να προηγείται της πληρωμής.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών προβλέπει πως τα ποσά που υποχρεωτικά θα δηλώνουν πλέον ως έσοδα οι επαγγελματίες δεν μπορεί να υπολείπονται των 10.920 ευρώ ανά έτος.

Αυτό σημαίνει πως η φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών θα αυξηθεί από το 0,8% του ΑΕΠ σήμερα στο 1,1%.

Ωστόσο, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν πάνω από το τεκμαρτό εισόδημα, θα έχουν ή μηδενική επίπτωση ή θα δουν μέχρι και μείωση των φορολογικών τους βαρών λόγω της σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος.

Να σημειωθεί ότι τα εισοδήματα από συντάξεις, όπως και από μισθωτή εργασία, αλλά και από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου.

Επιπλέον, το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται οριζόντια και για όλους τους επαγγελματίες κατά 50% από το 2024, ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα. Κατά 50% μειώνεται το τέλος και για κάθε υποκατάστημα των φυσικών προσώπων.