ΧΡΗΜΑ

Σκρέκας: Θέλουμε να βλέπουμε κάθε μέρα χαμηλές τιμές και σε δημοφιλή επώνυμα προϊόντα

Eurokinissi

Στις χαμηλές τιμές και των δημοφιλών και επώνυμων προϊόντων με παράλληλη κερδοφορία των επιχειρήσεων που θα τηρούν τους νόμους, στοχεύει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

«Θέλουμε να βλέπουμε, κάθε μέρα χαμηλές τιμές και σε δημοφιλή επώνυμα προϊόντα», δήλωσε ο κ. Σκρέκας, από το βήμα του συνεδρίου CEO Initiative 2023, για την πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής».

Όπως τόνισε ο υπουργός ανάπτυξης στόχος της κυβέρνησης είναι οι επιχειρήσεις να αναπτύσσονται και να έχουν κέρδη, ωστόσο όπως διευκρίνισε θα πρέπει να τηρούν τους νόμους.

«Θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδη να αναπτύσσονται, αλλά να τηρούν και τους νόμους» ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που εφάρμοσε μια τέτοια πρωτοβουλία για τη μείωση των τιμών όπου ήδη συμμετέχουν 53 εταιρείες με 660 κωδικούς.

Ο αναθεωρημένος στόχος είναι να φτάσουμε πάνω από τους 1.000 όπως είπε ο υπουργός και σημείωσε: «Μόνο η Ελλάδα και πρώτη το έχει καταφέρει αυτό. Στην Ιταλία η Μελόνι έχει κάνει συμφωνία με τους προμηθευτές γα 500 κωδικούς και για διάστημα τριών μηνών. Στη Γαλλία η συμφωνία είναι για σταθεροποίηση τιμών σε 4.000 κωδικούς».

Παράλληλα ο κ. Σκρέκας μιλώντας για τον πληθωρισμό είπε ότι αυτός οφείλεται σε αντικειμενικές συνθήκες, δηλαδή αύξηση του κόστους παραγωγής.

«Πέρα όμως και πάνω από αυτά έχουμε και με τον πληθωρισμό απληστίας. Όταν μια εταιρεία για διάφορους λόγους βρίσκει μια ευκαιρία να αυξήσει το περιθώριο κέρδους περισσότερο από πριν την κρίση» είπε.

Σε ότι αφορά την νομοθεσία για το πλαφόν και για το περιθώριο κέρδος ο υπουργός εξήγησε με ποιο τρόπο υπολογίζονται τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Διευκρίνισε ότι το 2023 δεν πρέπει το μεικτό περιθώριο κέρδους να ξεπερνάει το μεικτό περιθώριο κέρδους το 2021. Η διαφορά του περιθωρίου πολλαπλασιάζεται με το απόθεμα και επιβάλλεται το πρόστιμο συμπληρώνοντας ότι τον νόμο τον εφαρμόζεις, τον τηρείς, δεν τον αμφισβητείς.

Την ίδια στιγμή ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι μπορεί μια φιλελεύθερη κυβέρνηση να βάζει ρυθμιστικά μέτρα, υπενθυμίζοντας ότι αυτό «είναι κάτι που το είδαμε το 2008 στην κρίση στις ΗΠΑ. Είναι τόσο μεταβλητό το περιβάλλον, που αργεί να δουλέψει η αγορά και ο χρόνος δεν υπάρχει. Το κάναμε και στην ενεργειακή κρίση, όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Ωστόσο, όπως είπε «αναγκαζόμαστε να βάλουμε ρυθμιστικά μέτρα» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι μέτρα που μπορούν να πάνε μακριά και σταδιακά θα αρχίσουν να αποσύρονται».

Σε ότι αφορά την επενδυτική βαθμίδα τόνισε ότι ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση από funds και οργανισμούς που δεν έβλεπαν τη χώρα μας ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία αποδίδει πολύ και η πρόκληση είναι ο ρυθμός αυτός να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με όρους βιωσιμότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης