ΧΡΗΜΑ

Ελαιόλαδο και φέτα: Πώς δύο «εθνικά προϊόντα» γίνονται «είδη πολυτελείας»

Ελαιόλαδο και φέτα: Πώς δύο «εθνικά προϊόντα» γίνονται «είδη πολυτελείας»
AP

Ελαιόλαδο και φέτα, προϊόντα ανέκαθεν πολύτιμα στη διατροφή των Ελλήνων αλλά και υψηλής προστιθέμενης αξίας, στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην παρούσα φάση μοιάζουν πλέον... υπερ-πολύτιμα για τους καταναλωτές. 

Σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία στις χώρες που αποτελούν τις μεγαλύτερες παραγωγούς, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή, με τις συνέπειες να είναι αλυσιδωτές σε διεθνές επίπεδο. Το ράλι στην τιμή του ελαιολάδου μέσα στον τελευταίο χρόνο είναι συνεχές ενώ η χαμηλή νέα παραγωγή εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε συνέχιση των αυξήσεων για τους καταναλωτές το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, στην αγορά ελαιολάδου καταγράφονται φαινόμενα που συνήθως παρατηρούνται σε προϊόντα υψηλής αξίας. Όπως, περιστατικά κλοπών, τα οποία καταγράφηκαν έντονα τους προηγούμενους μήνες στην Ισπανία και απασχολούν πλέον και τους εγχώριους παραγωγούς. Από την πλευρά του ο ΕΦΕΤ, χτυπά «καμπανάκι» για αύξηση των αναφορών και καταγγελιών που υποβάλλονται για περιπτώσεις νοθείας στο ελαιόλαδο, με τον Φορέα να επισημαίνει πως κάτι τέτοιο «συνιστά απάτη που επιφέρει οικονομικές απώλειες στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις και ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία».

Όσον αφορά στο εθνικό μας τυρί, τη φέτα, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, εντάθηκε εκ νέου η ανησυχία για νέες ανατιμήσεις στην ήδη αυξημένη τιμή του προϊόντος αλλά του κινδύνου ελλείψεων λόγω του αιγοπρόβειου γάλακτος το οποίο παράγεται σε σημαντική ποσότητα στην περιοχή και χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού.

Σύμφωνα με όσα είχε επισημάνει στο CNN Greece, o πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Ιωάννης Βιτάλης, οποιοδήποτε πρόβλημα ενδέχεται να δημιουργηθεί με τη φέτα, αναμένεται να φανεί από το νέο έτος. Καθώς, όπως εξηγούσε, από τις καταστροφές στη Θεσσαλία αλλά και στον Έβρο δεν επλήγησαν τα αποθέματα γάλακτος που ήδη υπήρχαν και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή του προϊόντος μέχρι το τέλος του 2023. Το πρόβλημα που αναμένεται να παρουσιαστεί, αφορά στην παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος, με την απώλεια, λόγω των καταστροφών να υπολογίζεται περίπου στο 18% του συνόλου. Ωστόσο, το ακριβές μέγεθος της καταστροφής στη ζωική παραγωγή δεν είναι ακόμα σαφές, όπως σημείωνε, καθώς πολλά ζώα μπορεί να σώθηκαν από τις πλημμύρες, υποφέρουν ωστόσο από αρρώστιες ή είναι υποσιτισμένα μετά τις καταστροφές.

Ακόμη ένα ζήτημα που προκύπτει, αφορά στις εξαγωγές της φέτας - οι οποίες αποτελούν το 65% του συνόλου - και τα συμβόλαια που θα πρέπει να τηρηθούν το επόμενο διάστημα, παρά τη μειωμένη παραγωγή. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στελέχη της αγοράς διαπιστώνουν μικρή «κόπωση» στην κατανάλωση, σε ό,τι αφορά στις ξένες αγορές ενώ και στα στοιχεία των εξαγωγών εμφανίζεται πτώση σε σχέση με πέρσι ακόμη σε σημαντικές, για το ελληνικό τυρί, χώρες - προορισμούς.