ΧΡΗΜΑ

Τι συμβαίνει με τη φέτα – Ο κίνδυνος για ελλείψεις και η ανησυχία για ανατιμήσεις

Τι συμβαίνει με τη φέτα – Ο κίνδυνος για ελλείψεις και η ανησυχία για ανατιμήσεις
pixabay

Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία έφεραν εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα των υψηλών τιμών της φέτας, αλλά και του κινδύνου ελλείψεων λόγω του αιγοπρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της.

Λίγες μέρες μετά τις εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Θεσσαλία, με τα πλημμυρισμένα χωράφια και τις απώλειες στη ζωική παραγωγή, κι ενώ ακόμα δεν είχε εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος της ζημιάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος είχε επισημάνει στο CNN Greece τις δυσμενείς επιπτώσεις για την παραγωγή του «εθνικού μας τυριού» λόγω του κινδύνου ελλείψεων σε αιγοπρόβειο γάλα, σημαντική ποσότητα του οποίου παράγεται στην περιοχή. Η φέτα για να τηρεί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί ώστε να κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ προϊόν πρέπει να παράγεται από ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα που προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και του Νομού Λέσβου.

Το θέμα της παραγωγή της φέτας, απέκτησε και διεθνές ενδιαφέρον, αφού οι εξαγωγές αποτελούν το 65% του συνόλου της, με αποτέλεσμα να απασχολήσει και τους Financial Times οι οποίοι πριν από λίγες μέρες σε δημοσίευμα τους ανέλυαν «πώς θα επιδράσει η πρόσφατη κακοκαιρία Daniel σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας».

Στις αρχές του νέου χρόνου θα φανούν οι επιπτώσεις

Οποιοδήποτε πρόβλημα ενδέχεται να δημιουργηθεί με τη φέτα αναμένεται ωστόσο να φανεί από το νέο έτος, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο CNN Greece, o πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Ιωάννης Βιτάλης. Ο κ. Βιτάλης εξηγεί ότι από τις καταστροφές στη Θεσσαλία αλλά και στον Έβρο δεν επλήγησαν τα αποθέματα γάλακτος που ήδη υπήρχαν, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή του προϊόντος μέχρι το τέλος του έτους.

Το πρόβλημα αφορά στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος από εδώ και πέρα, με την απώλεια να υπολογίζεται περίπου στο 18% του συνόλου. Την ίδια στιγμή, το ακριβές μέγεθος της καταστροφής στη ζωική παραγωγή δεν είναι ακόμα σαφές καθώς πολλά ζώα μπορεί να σώθηκαν από τις πλημμύρες, υποφέρουν ωστόσο από αρρώστιες ή είναι υποσιτισμένα μετά τις καταστροφές.

Το μεγάλο ζήτημα λοιπόν που αναμένεται να προκύψει για τη φέτα από τις αρχές του 2024 είναι αφενός με ποιον τρόπο θα καλυφθεί η έλλειψη σε αιγοπρόβειο γάλα, όταν η λύση των εισαγωγών στην προκειμένη περίπτωση του ΠΟΠ προϊόντος είναι απαγορευτική, εφόσον το γάλα της πρέπει να είναι ελληνικό και αφετέρου πόσο εφικτό θα είναι να μην υπάρξουν νέες ανατιμήσεις αφού, όσοι παραγωγοί έχουν απώλειες σε γάλα, θα αναγκαστούν να «κυνηγήσουν» το προϊόν σε άλλες ζώνες γάλακτος της χώρας.