ΧΡΗΜΑ

Στενεύει ο κλοιός για όσους φοροδιαφεύγουν: Οι δέκα παρεμβάσεις

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπαίνουν επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων, εταιρείες εμπορίας καυσίμων και όσοι λαμβάνουν επιδόματα, με το νομοσχέδιο που παρουσίασε αυτή την εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο.

Πρόκειται για κατηγορίες φορολογούμενων που, στατιστικά, καταγράφουν αυξημένα ποσοστά φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με δραστικά μέτρα.

Στόχος είναι η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου πριν τα φετινά Χριστούγεννα και η σταδιακή εφαρμογή του από τις αρχές του 2024.

Οι δέκα παρεμβάσεις

Οι δέκα παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που υλοποιούνται με το νομοσχέδιο είναι:

1. Υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024.

Εντός του 2024 θα γίνει υποχρεωτική η ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData. Τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα. Επίσης, οι δαπάνες μιας επιχείρησης που δεν έχουν διαβιβαστεί δεν θα εκπίπτουν.

2. Απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Το τίμημα για αγοραπωλησίες ακινήτων θα καταβάλλεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Το συμβόλαιο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά είναι άκυρο και απαγορεύεται η μεταγραφή του. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά, κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το 2022 πραγματοποιήθηκαν 338.511 μεταβιβάσεις ακινήτων με συνολικό τίμημα 27.740.709.425.71 ευρώ. Από αυτές, οι 42.613 εξοφλήθηκαν αποκλειστικά με μετρητά (συνολικό τίμημα: 462.493.710,3 ευρώ) ενώ σε 41.741 περιπτώσεις, τίμημα ύψους 2.980.580.395.13 ευρώ εξοφλήθηκε εν μέρει με μετρητά.

3. Αύξηση του προστίμου για χρήσης μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ

Το πρόστιμο για αγορές αξίας πάνω από 500 ευρώ με μετρητά, το οποίο σήμερα είναι 100 ευρώ, διαμορφώνεται στο εξής στο διπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

4. Καταβολή της πλειονότητας των επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών

Θεσμοθετείται η πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, όπως τα επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας, μέσω χρεωστικών καρτών. Σε συνδυασμό με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, το μέτρο αποκλείει την διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία.

5. Ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται οι αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί στο καθεστώς που διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με στόχο αφενός την διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία και αφετέρου την ανάπτυξη του κλάδου που συνεισφέρει σημαντικά στην τουριστική κίνηση.

Μεταξύ άλλων, με τις ρυθμίσεις που εισάγονται, από 1η Ιανουαρίου 2024 επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης και κυρίως τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο).

6. Διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο, πλέον καθιερώνονται υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας των εταιρειών εμπορίας καυσίμων, όπως η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια.

Παράλληλα, προβλέπονται κυρώσεις για μη τήρηση των μέτρων, διετής σφράγιση για νοθεία ή λαθρεμπορία καυσίμων, καθώς και δικαίωμα των εκμισθωτών να ζητούν επιπλέον εγγύηση μισθωμάτων δύο ετών.

Οι υπόλοιπες τέσσερις παρεμβάσεις που προχωρούν κανονικά είναι :

  1. Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024
  2. Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν
  3. Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.
  4. Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024 (έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ).

Σημειώνεται πως οι τέσσερις αυτές παρεμβάσεις δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, καθώς δεν χρειάζονται νομοθετική παρέμβαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης