Ακρίβεια: Το «όπλο» των ελέγχων στην αγορά στη «μάχη» κατά της αισχροκέρδειας
Ανανεώθηκε:
Με την ακρίβεια να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά η «μάχη» από πλευράς της κυβέρνησης όπως επεσήμανε και ο πρωθυπουργός μιλώντας στην 87η ΔΕΘ θα δοθεί προς την πάταξη της αισχροκέρδειας και των αδικαιολόγητων αυξήσεων τιμών.
Εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων του τελευταίου 1,5 χρόνου, εκεί που φαίνεται πως εστιάζουν πλέον από πλευράς της κυβέρνησης είναι να διαπιστώνεται ποιες από τις αυξήσεις που γίνονται είναι πραγματικά δικαιολογημένες και ποιες γίνονται στο πλαίσιο του λεγόμενου «πληθωρισμού της απληστίας». «Θα ζητάμε, πια, εξηγήσεις από εταιρείες, γιατί αυξάνουν το κόστος του προϊόντος, τι αυξήθηκε, το υλικό τους, τα μεταφορικά, τι ακριβώς οδήγησε στην αύξηση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.
Οι αυστηροί και συστηματικοί έλεγχοι της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) και η επιβολή προστίμων στους παραβάτες αποτελούν τα «όπλα» με τα οποία επιχειρεί η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να δώσει τη δύσκολη αυτή, όπως τη χαρακτήρισε και ο κ. Μητσοτάκης, «μάχη». Οι έλεγχοι αυτοί που όπως είχε επισημάνει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το καλοκαίρι και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας εντατικοποιούνται, αφορούν πλέον σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας που φτάνουν έως τον τελικό έμπορο. Εστιάζουν δε, ανάλογα με τις υφιστάμενες συνθήκες εκεί όπου υπάρχει ανησυχία για την εμφάνιση κρουσμάτων αισχροκέρδειας, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι στις τουριστικές περιοχές της χώρας.
Έρχονται πρόστιμα για αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών στη Θεσσαλία
Στην παρούσα φάση, οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και οι αναφορές για ξαφνικές και αδικαιολόγητες αυξήσεις σε προϊόντα οδήγησαν το αρμόδιο όργανο ελέγχου της ΔΙΜΕΑ σε μπαράζ ελέγχων στην περιοχή, σε σημεία πώλησης του εμφιαλωμένου νερού και σε λαϊκές αγορές. Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Σκρέκας τις επόμενες μέρες πρόκειται να ανακοινωθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε καταστήματα, τα οποία ανέβασαν αδικαιολόγητα τις τιμές στις πληγείσες περιοχές.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός από τη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αν κάποιος πάει να πατήσει πάνω σε αυτά που έγιναν στη Θεσσαλία για να αυξήσει τις τιμές προϊόντων που παράγονται αλλού, πρέπει να το βρούμε και να τον ''τσακίσουμε''».
Έλεγχοι και εξ αποστάσεως
Επιπλέον στη «φαρέτρα» του υπουργείου Ανάπτυξης κατά της κερδοσκοπίας βρίσκονται και «εργαλεία» που με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούν να πραγματοποιούν απομακρυσμένους ελέγχους. Όπως η νέα πλατφόρμα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων – για την αποφυγή φαινόμενων πλασματικών μειώσεων των τιμών - και μέσω της οποίας διαπιστώνεται εξ αποστάσεως εάν οι επιχειρήσεις κάνουν πραγματικές εκπτώσεις στα προϊόντα τους. Το πλεονέκτημα που προσφέρει ο ηλεκτρονικός έλεγχος που γίνεται απομακρυσμένα, σε σύγκριση με τους επιτόπιους, σημείωναν στελέχη του υπουργείου είναι πως ο ελεγχόμενος δεν γνωρίζει πότε ακριβώς ελέγχεται, οπότε θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι ελέγχεται διαρκώς και για το σύνολο μάλιστα των κωδικών που διαθέτει προς πώληση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ δήλωσε πως η «μάχη» θα δοθεί «με όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας», πως αυτή απαιτεί συγκρούσεις τις οποίες δήλωσε έτοιμος να κάνει, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλος είσαι, το κράτος θα είναι αμείλικτο, αν παραβιάζεις τους νόμους και αν πατάς πάνω σε ένα γενικότερο κλίμα ακρίβειας για να αυξήσεις αδικαιολόγητα τις τιμές».