ΧΡΗΜΑ

Εξοχικά με 13.359 ευρώ/τμ - Τα νησιά που «πρωταγωνιστούν» φέτος το καλοκαίρι

Εξοχικά με 13.359 ευρώ/τμ - Τα νησιά που «πρωταγωνιστούν» φέτος το καλοκαίρι

Απογειώθηκαν οι τιμές πώλησης θερινών εξοχικών κατοικιών το 2023 με πέντε ελληνικά νησιά να πρωταγωνιστούν.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΠΑΡΑΤΗΤΗΤΗΡΙΟΥ εξοχικών κατοικιών της GEOAXIS, η αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης θερινών εξοχικών κατοικιών – και ιδιαίτερα των πολυτελών - καταγράφεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε Πάρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέα και Σέριφο.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η αγορά των πολυτελών κατοικιών καταλαμβάνει περίπου το 05-15% της συνολικής πίτας, ανάλογα το νησί, και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες.

Την ίδια ώρα διαφορά στις τιμές ζήτησης μεταξύ των κατοικιών που βρίσκονται σε περιοχές / θέσεις ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων (prime locations) και είναι μοναδικής αρχιτεκτονικής, εξεζητημένης κατασκευής και υψηλών παροχών και τυπικών κατοικιών, διευρύνεται συνεχώς αφού στην Μύκονο και Σαντορίνη μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,5 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, ενώ στην Σέριφο ο αντίστοιχος δείκτης είναι 2,3 φορές.

«Χάσμα» στις τιμές ζήτησης ανά προορισμό

Σύμφωνα με την GEOAXIS, η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή μονάδος πολυτελών κατοικιών με 13.359 ευρώ/τμ και ακολουθούν η Σαντορίνη με 11.270 ευρώ/τμ και η Πάρος με 8.000 ευρώ/τμ. Η Κέα καταγράφει 5.462 ευρώ/τμ και η Σέριφος 3.401 ευρώ/τμ.

Ανάλογα είναι τα δεδομένα και στην αγορά μιας τυπικής εξοχικής κατοικίας, με την Μύκονο να εξακολουθεί να καταγράφει την υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή μονάδος τυπικής κατοικίας με 2.497 ευρώ/τμ και ακολουθούν η Σαντορίνη και η Πάρος με 2.052 ευρώ/τμ και 2.051 ευρώ/τμ αντίστοιχα. Η Κέα καταγράφει 1.949 ευρώ/τμ και η Σέριφος 1.456 eευρώ/τμ. Σε σύγκριση με πέρυσι, καταγράφεται οριζόντια άνοδος των ζητούμενων τιμών πώλησης σε μια διάμεση τιμή της τάξης του 3,4% και για τα πέντε νησιά που αναφέρονται.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της χρονικά βαθύτερης ανάλυσης για τις τυπικές θερινές κατοικίες, κατά τα τελευταία 10 χρόνια. Από την επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται πως μεταξύ 2014 και 2023 η αγορά έχει υπερκαλύψει τις όποιες απώλειες και σήμερα σε όλα τα νησιά καταγράφονται οι υψηλότερες αξίες της 10ετίας. Η τάση είναι αυξητική, δίχως διαφαινόμενη αλλαγή στην γωνία της καμπύλης βραχυπρόθεσμα.

«Πρωταγωνιστής» η βραχυχρόνια μίσθωση

Σημαντικός παράγοντας στην αύξηση των τιμών αγοράς φαίνεται να έχει παίξει η αξιοποίηση των εξοχικών κατοικιών ως «πηγή εισοδήματος», καθώς οι ιδιοκτήτες τους επιλέγουν να επενδύσουν στην βραχυχρόνια μίσθωση.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της AirDNA (με δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO) περισσότερες από 177,8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το τελευταίο εξάμηνο, κατέγραψε η αγορά βραχυπρόθεσμης ενοικίασης (STR) κατά 20% περισσότερο από ό,τι το πρώτο εξάμηνο του 2022 με τους οικοδεσπότες να κερδίζουν περισσότερα από 31,6 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 40% από έτος σε έτος (σε ετήσια βάση).

Συγκεκριμένα, η ζήτηση σημείωσε εκρηκτική άνοδο και αυξήθηκε κατά 50,5% τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με πέρσι, ενώ η προσφορά αυξήθηκε μόνο κατά 13,3%, ωθώντας την πληρότητα επίσης σε άνοδο κατά 14,6%. Την ίδια ώρα, η μέση τιμή διανυκτέρευσης αυξήθηκε κατά 18% και σκαρφάλωσε στα 227 ευρώ, που αποτελεί την πιο ακριβή τιμή σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, που περιλαμβάνει η μηνιαία έκθεση της AirDNA.

H Ελλάδα καταγράφει 16% άνοδο στις διανυκτερεύσεις για τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι και βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες όπου σημειώνεται από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης τιμής στην Ευρώπη με μέση ημερήσια χρέωση (ADR) στα €257/διανυκτέρευση.